Política 04/03/2023

Turull tanca files amb Borràs en el seu retorn: "La pitjor injustícia és la justícia simulada"

La presidenta de Junts carrega contra Aragonès per donar per "superat" l'acord al Parlament

3 min
Borràs i Turull, arribant a l'executiva de Junts

BarcelonaDesprés de tancar el parèntesi que va obrir durant el judici contra ella per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, ha recuperat aquest dissabte l'activitat política participant en el consell nacional de Junts per Catalunya, on ha rebut el suport explícit del secretari general de la formació, Jordi Turull. En la seva intervenció en obert, Turull ha carregat contra l'actitud del tribunal que ha jutjat la presidenta del Parlament suspesa, i ha criticat "el nivell d'interrupcions" i la forma "com s'ha presidit" per part del magistrat Jesús María Barrientos. "Era allò de dir «deixem-ho estar»", ha afirmat el dirigent de Junts, que ha subratllat que "la pitjor injustícia és la justícia simulada". Ha estat una breu referència al judici en l'inici del seu discurs, però Turull ha volgut explicitar el seu suport a Borràs, de qui ha agraït l'actitud durant aquestes setmanes: "Gràcies per l'actitud, que ha de ser l'actitud de Junts, de no deixar-nos doblegar i no deixar-nos atemorir", ha destacat. Abans, la mateixa Borràs s'havia adreçat als seus companys per agrair-los el suport durant el judici, que ha emmarcat en la guerra bruta de l'Estat que demostren casos com l'operació Catalunya i com una prova més de la "connivència" entre polítics i jutges quan es tracta de lluitar contra l'independentisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les paraules del secretari general de Junts arriben un cop s'ha tancat el judici, unes setmanes en què, en canvi, la formació havia optat pel perfil baix. Tal com va explicar l'ARA, un cop van començar a declarar els testimonis i acusats Junts va esquivar el cas Borràs tant en les reunions de l'executiva com en els argumentaris interns que es fan arribar als quadres de la formació i en què ni tan sols es feia referència a la vista que s'estava celebrant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquest dissabte, però, en el consell nacional que el partit ha celebrat a la Terra Alta, el suport del secretari general a Borràs ha estat explícit. Turull, a més, ha demanat als quadres de la formació no caure en el joc dels que voldrien que el partit es distragués parlant de coses internes: "La gent de Junts no parlarem de Junts, ni de què farà Junts davant d'això o d'allò altre. Nosaltres parlarem de la gent i del que nosaltres oferirem a la gent", ha dit.

Tant Turull com Borràs, de fet, han aprofitat els seus discursos per carregar contra l'estratègia de diàleg d'Esquerra. En el cas del secretari general, ha qüestionat els republicans per dedicar tants esforços a la seva relació amb els socialistes i tan pocs a refer la sintonia amb Junts. "Per què tanta comprensió i diàleg amb aquells que ens reprimeixen i tan poca amb aquells que ho han donat tot per Catalunya?", ha preguntat, i ha avisat que cal deixar de "blanquejar i falcar" un Estat que només vol l'independentisme enfrontat i dividit.

Dard a Aragonès i a ERC

Més dura ha estat Borràs, que després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, digués ahir que dona per "superat" el pacte pel qual la van fer presidenta del Parlament, ha considerat de "vergonya aliena" aquestes paraules. La presidenta de Junts ha considerat "fallida" l'aposta pel diàleg, i ha subratllat que l'acord d'investidura que es va signar en el seu moment preveia donar dos anys a la taula de diàleg abans d'avaluar-la i entrar en una fase de "confrontació" si no havia donat resultats. "Ara hauríem d'entrar en la via de la confrontació, però aquest govern ha fet un gir absolutament autonomista de pacte i rendició amb els que volien que abandonéssim la lluita per la independència", ha criticat. Per això, ha erigit Junts en "l'últim baluard per poder avançar cap a la independència", ja que "li toca, gairebé en solitari, liderar l'independentisme convençut, esperançat, però també decebut i cansat".

stats