Política 10/12/2012

Unió creu que alguns sectors de CDC utilitzen Duran com a “boc expiatori” de la davallada electoral del 25-N

Els democristians asseguren que les noves afiliacions superen les baixes de seguidors de Vila d'Abadal, a qui no reclamaran, però, que deixi l'alcaldia de Vic

Roger Mateos
2 min

BarcelonaLa portaveu d'Unió, Marta Llorens, ha reconegut aquest dilluns que dins de CDC hi ha gent que utilitza Josep Antoni Duran i Lleida com a “boc expiatori” per responsabilitzar-lo de la davallada electoral de CiU en les eleccions del 25-N. En la reunió de la setmana passada del comitè executiu de Convergència, diversos dirigents van criticar Duran a porta tancada per unes declaracions en precampanya en què posava en dubte la conveniència de la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Ja fa dies que corre aquesta brama”, ha etzibat Llorens, que ha rebatut aquestes crítiques tot assenyalant que els motius del retrocés electoral de CiU són “molt més complexes”. Llorens ha recordat, per exemple, que CiU pot haver perdut nombrosos “vots prestats” de gent que el 2010 volia fer fora el tripartit però que ara no han vist clara l'aposta sobiranista dels nacionalistes. A més, la candidatura d'Artur Mas també pot haver experimentat un desgast per les retallades, ha afegit.

Llorens ha recordat, d'altra banda, que no només Duran va donar a entendre que una Catalunya independent sortiria d'entrada de la Unió Europea, sinó que el mateix expresident de la Generalitat Jordi Pujol, en una conferència a la Universitat Ramon Llull el 12 de setembre, ja ho havia advertit.

"De tensions n'hi ha hagut sempre"

Llorens ha admès que les “tensions” entre els dos socis de federació “hi han sigut sempre”, i és “lògic”, perquè es tracta de “dos partits diferents, amb matisos”, però ha remarcat la “llarga experiència de vida en comú”. A més, ha assegurat que CDC i Unió tindran prou “responsabilitat perquè, més enllà d'aquestes tensions, les coses vagin com han d'anar”.

D'altra banda, en la reunió del comitè de govern d'Unió d'aquest dilluns, s'ha informat de la baixa com a militant del partit de Josep Maria Vila d'Abadal. Unió no li exigirà que entregui el càrrec d'alcalde de Vic, perquè ell s'ha compromès a continuar aplicant el programa de CiU i, a més, Vila d'Abadal “amb qui té l'obligació és amb els vigatans”. Llorens, però, ha ironitzat tot recordant que a Unió li va costar molt “convèncer” Vila d'Abadal perquè no dimitís, ja que no va aconseguir la majoria absoluta en les últimes eleccions municipals.

Més altes que baixes al partit

Sobre el degoteig de baixes de militants que fan costat a Vila d'Abadal, ha confirmat que fins ara han anunciat que estriparien el carnet 27 militants d'Osona, dos d'Anoia, dos del Berguedà i cinc de Barcelona, una xifra total que, segons Llorens, és inferior a la d'altes registrades durant les últimes setmanes.

stats