Política 23/09/2014

Unió declina participar de moment en la campanya unitària pel sí

Oriol March
2 min

BarcelonaA l’espera de definir la seva posició sobre la independència a la consulta del 9-N, Unió va decidir ahir apartar-se -ni que sigui de manera momentània- de la campanya unitària pel sí que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va tractar amb els partits sobiranistes en una reunió en què van assistir representants de Convergència -Josep Rull i Lluís Corominas-, Unió -Rafael Zaguirre-, ERC, ICV-EUiA -Ricard Gomà- i CUP. “Hi ha diversitat d’opinions dins del partit”, va admetre el secretari general dels democristians, Ramon Espadaler, que va comparèixer en roda de premsa després que es reunís la permanent del partit, l’òrgan de direcció més restringit. La decisió va arribar l’endemà que el consell nacional d’Unió aparqués la decisió sobre el 9-N com a mínim durant tres setmanes, l termini fixat per a la celebració d’un consell nacional extraordinari i monogràfic sobre aquesta qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una situació semblant es troba ICV-EUiA, que tan bon punt se signi el decret de convocatòria fixaran una data per a la consulta interna sobre el sentit del vot al 9-N.

Convergència, en canvi, veu amb bons ulls la possibilitat de fer una campanya unitària que promou l’ANC. “L’escenari d’una campanya conjunta seria el més desitjable, a l’estil del Yes Scotland”, va indicar la portaveu de CDC, Mercè Conesa. La dirigent nacionalista va destacar que Unió havia sigut “convidada” a les converses -els democristians van agrair el gest-, però va deixar clar que, sigui quina sigui la decisió del partit de Josep A. Duran i Lleida, Convergència apostarà pel doble sí. Al quarter general dels nacionalistes ja tenen a punt la campanya pròpia a favor de la independència, que començaran a desplegar en el moment en què el president Artur Mas signi el decret.

¿Generarà tensions la decisió d’Unió pel 9-N? Existeix voluntat de respecte mutu, però els democristians ja adverteixen que decidiran “sense voler complaure ningú”. “Ens basarem en la doctrina política del partit”, va argumentar Espadaler. “Per ara no té cap sentit, però, que ens sumem a la campanya”, va insistir el secretari general dels democristians.

stats