Política 14/12/2015

Unió atia la por a l'eliminació dels concerts escolars: "El pacte de JxSí i la CUP posa en perill el model educatiu"

El número dos de la candidatura, Josep Sánchez Llibre, avisa a les famílies que el preu de les escoles es "triplicarà"

Núria Orriols
3 min
Josep Sánchez Llibre, diputt al Congrés de CiU / ACN

Sant CugatEl pacte entre Junts pel Sí i la CUP "posa en perill" i "pot acabar destruint" el model educatiu català. Aquest és el missatge que Unió ha volgut transmetre, aquest dilluns, en la darrera setmana de la campanya, en relació a les condicions que l'esquerra anticapitalista hauria posat a CDC a canvi de la investidura d'Artur Mas. "Volem expressar la màxima preocupació per un acord que acaba amb la llibertat d'ensenyament i la desaparició dels concerts escolars", ha assegurat el número dos de la candidatura d'Unió, Josep Sánchez Llibre, que substitueix aquest dilluns a Josep Antoni Duran i Lleida per motius de salut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El democristià ha llançat un "advertiment" a les famílies que porten els seus fills i filles en escoles concertades i els ha demanat que optin per Unió per protegir aquest tipus de model educatiu. "Constatem una gran preocupació i apel·lem al vot útil de cara de cara a les eleccions, som l'única formació catalana que pot posar fre a aquesta situació", ha asseverat en una roda de premsa a l'Hotel Sant Cugat.

Sánchez Llibre ha anat més enllà. Ha asseverat que com a conseqüència de l'acord també pujarà el rebut escolar, "es doblarà o triplicarà", ha assegurat, fins el punt que algunes famílies "no podran assumir el seu cost". Unió defensa un model d'escola "pública i de qualitat", que també inclogui la gratuïtat de les escoles concertades. En aquest sentit, també aposten pel concert de les escoles bressol, dels 0 als 3 anys.

L'èmfasi que fa Unió en l'àmbit de l'ensenyament té a veure amb l'estratègia democristiana per esgarrapar vot moderat de CDC. Pretenen beneficiar-se del vot indecís -al voltant d'un 20%-, entre el qual creuen que hi ha molts electors sobiranistes que van optar per Junts pel Sí el 27-S i que ara, segons els democristians, no saben a qui votar. Per atraure el votant tradicional de CiU, Unió branda el discurs més ideològic de la dreta democristiana, en què el model educatiu que inclou els concerts escolars -també els dels centres que segreguen per sexes- n'és un pilar fonamental.

Des d'Unió insisteixen que ja hi ha un acord "secret" entre Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, malgrat que des d'ambdues formacions insisteixen que s'està treballant encara en el pacte. Pel que ha transcendit de les negociacions, el pla de xoc social -avançat per l'ARA- que JxSí va proposar a la CUP inclou, només, que la coeducació -és a dir, la no segregació per sexe- sigui un requisit vinculant en l'establiment de nous concerts educatius.

En aquest sentit, el coordinador general de CDC, Josep Rull, ha acusat a Unió de "mentir indecentment" sobre els concerts educatius. Al seu parer, la formació política demostra estar "desesperada" per esgarrapar vots, sobretot quan amenaça amb una eventual pujada de preus. "Ni perillen ni s'incrementen els rebuts de les escoles", ha replicat Rull a través de Twitter.

El candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ja ha llançat el mateix missatge en un acte sobre llengua, educació i cultura, on ha criticat que alguns facin "propaganda" amb "especulacions" per treure vots.

Obviar les enquestes

Pel que fa a les enquestes, que continuen sense donar-los representació, Sánchez Llibre ha demanat als votants que "no es deixin portar per les enquestes". Tot i això, ha esgrimit que Unió n'ha fet una d'interna -preguntant a 1.200 persones, ha dit- que els dóna d'1 a 3 diputats, sense concretar per quina demarcació.

stats