Política 22/11/2014

L'exprimer ministre italià Enrico Letta crida a fer front al "populisme" en un acte d'Unió

En la inauguració de les jornades "Valors i política", organitzades pel partit de Duran, el conseller Pelegrí es declara "revoltat" pels vetos de l'Estat a les aspiracions catalanes però també pels "desequilibris" provocats per la crisi

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl president del consell nacional d'Unió, Josep Maria Pelegrí, ha assegurat aquest dissabte que el "revolta" l'actitud de l'Estat contra les aspiracions catalanes de decidir a les urnes el seu futur col·lectiu. En la inauguració de les jornades "Valors i política. Construïm", organitzades per l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (INEHCA), la fundació d'Unió, Pelegrí ha precedit en l'ús de la paraula a l'exprimer ministre italià Enrico Letta, que ha alertat del "populisme que està emergent a Europa" i que representa "el contrari de construir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pelegrí, prèviament, ha fet una crida a "regenerar la política", davant la quàdruple crisi, "econòmica, política, constitucional i de valors". "Ens revolta com el govern espanyol ignora les peticions de la societat catalana, però també ens revolten els desequilibris i la misèria" a què s'ha vist abocada molta gent en els darrers temps, ha afirmat. Pelegrí ha hagut de substituir Ramon Espadaler com a ponent en la conferència inaugural de les jornades democristianes que se celebren aquest cap de setmana a l'Hotel Crowne Plaza de Barcelona.

De la seva banda, Letta ha alertat dels corrents "populistes" que estan emergent arreu d'Europa, que ha contraposat al valor de "construir", un concepte que ha identificat com una "activitat positiva", d'acció, de compromís, de llibertat i eficiència, d'assumir les pròpies responsabilitats i de prendre decisions "de baix cap a dalt", amb més horitzontalitat que verticalitat. En contraposició a tot això, ha destacat Letta, "el populisme crea enemics, els necessita" per créixer. L'exprimer ministre italià ha defensat que per combatre l'auge del populisme cal que els polítics transmetin "calidesa" als ciutadans, cal "dir-li a la gent 'you'll never walk alone' (mai caminaràs sol)" i cal "transparència" per prevenir la corrupció.

Entre els presents a l'acte s'hi trobava el president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que demà clourà les jornades, planejades pel director de l'INEHCA, l'eurodiputat d'Unió, Francesc Gambús. També hi han acudit la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el president de la patronal CEOE, Juan Rosell, entre d'altres.

stats