Política 10/09/2015

Duran assegura que Mas s'ha equivocat i que "no podrà administrar" el resultat del 27-S

Espadaler: Hi ha el perill de tenir l'esquerra més tronada a plaça Sant Jaume"

Núria Orriols
2 min

BarcelonaTret de sortida i rumb el 27-S. Amb el record de les eleccions municipals encara recent -els darrers comicis de l'extingida CiU- Unió enfila la seva primera campanya en solitari després de 37 anys de tàndem amb CDC amb una màxima: "la força del seny" i el "diàleg".

Els democristians han arrencat la campanya, al Museu MACBA de Barcelona, carregant contra Junts pel Sí: "La independència no és viable i ho hem d'explicar a la gent". El president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, s'ha abonat a criticar el president de la Generalitat, Artur Mas, i la seva decisió de confluir en una candidatura amb els republicans: "Mas s'ha equivocat. No podrà administrar els resultats després del 27-S perquè ja fa temps que ha entregat l'agenda i el calendari polític del país a ERC".

Alhora, ha recordat que els democristians estaven en contra d'avançar les eleccions i que no van trencar abans amb CDC per "responsabilitat". "Hem fet tot el possible perquè el país no quedi en mans dels que no saben gestionar", ha dit Duran, amb una clara referència als republicans. "Si CDC s'ha entregat a ERC és per la seva responsabilitat i decisió", ha remarcat davant d'unes tres-centes persones.

"Ni un sol segon" fora de la Unió Europea

Duran ha estat dur també a l'hora de valorar la viabilitat del full de ruta de Junts pel Sí: "Anem al precipici", ha etzibat, alhora que ha asseverat que en cas d'independència unilateral Catalunya quedaria fora de la Unió Europea. "Nosaltres no la volem ni un sol segon fora", ha dit, assegurant que, quan a Junts pel Sí diuen que "demanaran l'ingrés", "s'ha d'explicar a la gent les regles de joc: cal que hi hagi unanimitat dels Estats".

També ha furgat en les discrepàncies internes de Junts pel Sí que, a parer seu, "defensen posicions contradictòries" i "no sabran gestionar" el Govern després de les eleccions.

Colau entra en campanya

Per la seva banda, el candidat el 27-S, Ramon Espadaler, ha alertat d'un govern d'esquerres després del 27-S i de la "inestabilitat" que assegura que vindrà. "Hi ha el perill de tenir l'esquerra més tronada a plaça Sant Jaume", ha afirmat, afegint que "ja hi és instal·lada a l'altra banda", en al·lusió a l'alcaldessa Ada Colau. "Això Catalunya no s'ho pot permetre, necessita estabilitat".

Enfront el panorama polític, Espadaler ha apostat per donar suport a la via del "diàleg", representada, a parer seu, pels democristians. Defensar la realitat nacional des de la "moderació" i carregar contra el que considera un full de ruta que pot deixar Catalunya "fora de la Unió Europea" si s'actua des de la "unilateralitat". "Nosaltres ens comprometem a negociar el reconeixement [de Catalunya]" amb Espanya, ha dit Espadaler, des del "seny".

També ha assegurat que, malgrat les enquestes -el CIS d'aquest dijous els deixa fora el Parlament- Unió "farà molt soroll a les urnes".

L'acte ha comptat amb la intervenció de les primeres espases de la candidatura: L'exfiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, Marta Plana, Roger Montañola o Núria Rodríguez. També el president d'Unió de Joves, Oriol Gil.

stats