Melilla

"Les úniques màfies que operen a la tanca de Melilla són l’estat espanyol i el marroquí"

Els experts asseguren que els salts massius són una mesura desesperada dels propis migrants

i
CRISTINA MAS
2 min
Espanya ha substituït les polèmiques concertines per dispositius antitrepa a la tanca de Melilla.

BarcelonaTot i que el govern espanyol insisteixi a justificar la violenta repressió als migrants que divendres van intentar saltar la tanca de Melilla com una acció contra les màfies, les entitats que treballen sobre el terreny ho desmenteixen. Els migrants que malviuen durant mesos amagats als boscos que envolten Melilla, igual que Ceuta, esperant l’oportunitat per saltar i entrar en territori espanyol són els més pobres entre els pobres, com ha pogut constatar aquest diari en successius viatges als enclavaments espanyols. Els salts es fan de manera col·lectiva perquè és l’única possibilitat per aconseguir que uns pocs aconsegueixin burlar el dispositiu de blindatge fronterer: en el cas de Melilla una tanca i un fossar al costat marroquí i la tanca espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Les úniques màfies que operen a la tanca són l’estat espanyol i el marroquí, que fa molts anys que vulneren els drets humans més bàsics. Com que els migrants no tenen cap possibilitat de demanar asil a Espanya ni a cap altre país europeu des del Marroc, es veuen abocats a saltar la tanca. Ho fan amb garfis per trepar i pals per separar les concertines que hi ha a la tanca marroquina i tots alhora, perquè no hi ha cap altra manera de fer-ho. Això no és violència: la violència l’exerceixen les policies marroquina i espanyola”, denuncia a l’ARA l’activista de Melilla José Palazón, que porta anys defensant els menors no acompanyats i denunciant les vulneracions de drets als dos costats de la tanca.

“Hi pot haver marroquins o espanyols que venen els seus passaports a un àrab perquè puguin entrar per la porta de la frontera, o bé que els amaguen als maleters dels cotxes o als baixos dels camions, però això són accions individuals, no màfies organitzades”, afegeix Palazón.

És el mateix que explica Mamadou Dialli, del Col·lectiu de comunitats Subsaharianes organitzat a Nador. “Ningú va organitzar el salt: no hi ha xarxes criminals que preparin els salts, que són accions dels mateixos migrants que s’organitzen. Ells no tenen res ni les màfies en traurien cap profit d’una acció com aquesta, que es fa a la desesperada. També des de l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) confirmen a l’ARA que, “encara que les màfies sempre hi són”, salts com els de divendres els organitzen els migrants espontàniament “forçats per les batudes policials marroquines”.

stats