Política 03/12/2014

UPyD nolieja un tren i autobusos per celebrar la Constitució a Barcelona i defensar la "unitat d'Espanya"

La líder d'UpyD protagonitzarà un acte a Barcelona amb “venedors als quals se'ls impedeix retolar en castellà i advocats que només poden presentar els seus escrits en català”. Organitza transport gratuït a Barcelona des de Madrid, València i Saragossa

Ara
2 min
La líder d'UPyD, Rosa Díez / EFE

BarcelonaRosa Díez no celebrarà la Constitució a Madrid, sinó a Barcelona. La líder que fa uns dies va considerar absurda la proposta socialista de traslladar el Senat a la capital catalana canviarà el Congrés dels Diputats per Barcelona per celebrar el dia de la Constitució. Davant el que qualifica d'“amenaça” de “l'ultimàtum secessionista” del president Mas, Díez s'absentarà de la celebració institucional perquè considera que és a Catalunya on estan “en perill” els drets constitucionals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

UpyD és un partit que, com Ciutadans, va néixer amb una presumpta voluntat regeneradora de la política. Però, també com Ciutadans, formació amb la qual no ha aconseguit arribar a un acord per unir forces, s'ha anat limitant a un discurs exclusivament nacionalista i patriòtic. L'estratègia no sembla haver donat gaires resultats a la formació, que segons les enquestes veurà com els seus votants renovadors optarien ara per Podemos, però tot i el que indiquen els sondejos, Díez no sembla disposada a canviar de tàctica i continua centrada en un discurs identitari, amb Catalunya com a particular obsessió.

Una obsessió que farà que, aquest any, Rosa Díez, no assisteixi a la recepció del Dia de la Constitució que se celebrarà al Congrés dels Diputats el 6 de desembre. La líder espanyolista protagonitzarà un acte a Barcelona per “exigir” a Catalunya el “respecte als drets constitucionals”, que veu en “greu perill”. En l'acte participaran ciutadans que denunciaran tots els articles de la Carta Magna que consideren que estan sent "violats" sistemàticament pel Govern de Catalunya.

La llengua serà, un cop més, el cavall de batalla. Tot i que bona part dels comerços del país ignoren la llei que obliga a retolar almenys en català –com per exemple restaurants que tenen les cartes en castellà i anglès, però no en català– i tot i que la llei no impedeix retolar ni en castellà ni en cap altra idioma –una decisió lliure de cada comerciant–, el cert és que la formació nacionalista assegura haver trobat comerciants als quals se'ls “impedeix retolar en castellà”. També ha trobat advocats que “només poden presentar els seus escrits en la llengua catalana”, un fet curiós, tenint en compte les dades que apunten a l'ús marginal del català en una administració, la de justícia, que s'expressa de forma molt majoritària en castellà.

A l'acte de Barcelona, presentat per UpyD com una jornada “reivindicativa”, també assistiran, a més de Rosa Díez, el número dos de la formació, Carlos Martínez Gorriarán, i el responsable de Regeneració Democràtica, Andrés Herzog, entre altres. També hi participarà Ramón de Veciana, el portaveu d'UPyD a Catalunya.

"Anirem a Barcelona a reivindicar el compliment de la Constitució. Acompanyarem els nostres conciutadans perquè sàpiguen que som dels seus i ells dels nostres. I que junts som més i millors. I que no estan sols", ha dit Rosa Díez, líder d'un partit que ha noliejat un tren especial des de Madrid i autobusos gratuïts des de Madrid, València i Saragossa.

stats