Política 23/08/2018

Urdangarin obté el segon grau penitenciari

La mesura, prèvia a l’obtenció de permisos, s’aplica a la majoria de condemnats

Anna Mascaró
2 min
L’exduc de Palma, Iñaki Urdangarin, abandonant l’Audiència Provincial de Palma després d’haver participat en la vista de mesures cautelars.

BarcelonaIñaki Urdangarin ja gaudeix del segon grau penitenciari. Condemnat pel Tribunal Suprem a cinc anys i deu mesos pel cas Nóos, l’exduc de Palma continuarà complint la pena a la presó de dones de Brieva (Àvila) en aquest règim. Així ho han confirmat fonts d’Institucions Penitenciàries a Europa Press. La mesura, que s’aplica a la majoria dels presos al cap de dos mesos d’ingressar a la presó, tal com s’ha fet amb Urdangarin, no suposarà grans canvis en la seva rutina diària. El marit de Cristina de Borbó haurà d’esperar a complir una quarta part de la condemna –almenys fins al 2019– per sol·licitar el primer permís per sortir del centre.

El règim de segon grau és el més ordinari entre la població reclusa, segons diversos experts en dret penal consultats per l’ARA. “És completament normal”, explica Jordi Nieva, catedràtic de dret processal a la UB, que insisteix que es concedeix gairebé “automàticament, excepte en casos de terrorisme o delinqüents molt perillosos”.

Com que és en una presó de dones, Urdangarin està aïllat des del seu ingrés al centre penitenciari, el 18 de juny. Precisament, al mateix mòdul especial on va passar deu anys l’ex director general de la Guàrdia Civil Luis Roldán, sentenciat el 1998 a 28 anys de presó pels delictes de malversació, estafa, suborn, a més de cinc delictes contra la hisenda pública. “L’aïllament és molt dur psicològicament”, recorda el vicepresident de la secció de dret penal de l’ICAB, Miguel Capuz, malgrat les facilitats amb què compta l’exduc al seu mòdul –un pati de 25 metres, una sala de televisió i un espai per fer gimnàstica.

Un cop hagi complert una quarta part de la condemna, Urdangarin podrà sol·licitar permisos per sortir de la presó: la junta de tractament li podria concedir fins a 36 dies de permís a l’any, amb un màxim de set dies seguits. Amb tot, recorda Capuz, aquest termini no és fix. Com que els cinc anys i deu mesos de presó que afronta Urdangarin són una suma de condemnes per diversos delictes –prevaricació, frau a l’administració, tràfic d’influències i delicte contra la hisenda pública–, Institucions Penitenciàries podria fer prevaler la pena més important –la de prevaricació, de dos anys i tres mesos– i permetre a l’exduc accedir als permisos penitenciaris abans de complir una quarta part de la condemna total. No obstant això, aquesta interpretació no és “la més habitual”, explica Nieva, que creu que Urdangarin haurà d’esperar fins a haver complert el 25% de la pena. Sigui com sigui, l’exduc no podrà començar a demanar permisos almenys fins al 2019.

El següent pas que pot fer el marit de Cristina de Borbó és, explica Capuz, sol·licitar que se li apliqui l’article 100.2 del reglament penitenciari, segons el qual se li atorgaria un tractament personalitzat i es flexibilitzaria la normativa per adaptar-la al reclús, cosa que li permetria accedir al règim de tercer grau o semillibertat abans d’hora. Amb tot, cal recordar que accedir al règim de tercer grau requereix que el pres aboni la quantitat fixada com a responsabilitat civil, que en el cas d’Urdangarin suma més d’un milió d’euros.

stats