Política 20/04/2014

Urtasun (ICV) no votarà cap candidat a presidir la CE que no es comprometi en el dret a decidir

Només els cap de llista dels Verds, José Bové i Ska Keller, i el de l'Esquerra Europea, Alexis Tsipras, s'han posicionat públicament a favor de la consulta

Acn
3 min

BarcelonaEl cap de llista d'ICV a les eleccions europees, Ernest Urtasun, posa dues condicions per avalar els candidats que vulguin presidir la Comissió Europea (CE): un canvi "radical" en les polítiques econòmiques i la defensa del dret a decidir. Si és escollit eurodiputat, Urtasun no votarà a favor de cap candidat que no es comprometi a donar suport a la consulta, i insta la resta de partits catalans a fer el mateix. "Els diputats catalans no hem de votar una CE si no percebem que farà acció política perquè puguem votar", explica en una entrevista a l'ACN. Tant el president com els comissaris de la futura CE necessitaran l'aval del Parlament Europeu per ocupar els seus càrrecs. Una situació que permet als eurodiputats fixar les condicions per votar-hi a favor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Urtasun es mostra satisfet pel fet que els dos candidats dels Verds, el francès José Bové i l'alemanya Ska Keller, hagin mostrat el seu suport públic a la consulta sobiranista. També ho ha fet el líder de l'Esquerra Europea, el grec Alexis Tsipras, però ni el candidat del Partit Popular (PPE), el luxemburguès Jean-Claude Juncker, ni el del Partit Socialista (PSE), l'alemany Martin Schultz, ni el de l'Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), el belga Guy Verhofstadt, s'han posicionat sobre el tema. Per això, Urtasun reclama a la resta de caps de llista catalans, Ramon Tremosa (ALDE), Francesc Gambús (PPE) i Javi López (PSE), que treballin per aconseguir un compromís explícit dels seus candidats europeus. I, si no ho aconsegueixen, els demana que d'entrada no votin a favor del seu nomenament.

A més de les condicions que exigirà als futurs membres de la CE, Urtasun també ha assegurat que en el programa electoral ICV es comprometrà a fer servir totes les vies parlamentàries perquè la UE reconegui el dret a decidir dels catalans i "es comprometi a actuar políticament perquè el govern espanyol s'assegui a negociar la convocatòria d'una consulta".

El risc del pacte PP-PSOE-CiU

Les properes eleccions europees poden significar, segons Urtasun, un canvi de majories que permeti a les esquerres fer un viratge de 180 graus en les polítiques econòmiques o mantenir les majories actuals. En aquest sentit, el cap de llista ecosocialista adverteix del risc que es reediti la majoria actual, que formen PPE (PP), PSE (PSOE) i ALDE (CiU) a la Comissió Europea. Un pacte que "blindaria" l'austeritat encara que hi hagués un canvi de cares al capdavant de la CE (José Manuel Durão Barroso no repetirà).

Els vots d'ICV no es poden sumar als de CiU

Tot i que una de les temptacions del dia després dels comicis europeus a Catalunya serà comptar els vots i els eurodiputats que hauran aconseguit les formacions que defensen el dret a decidir, Urtasun rebutja del tot la idea que els vots d'ICV es puguin comptabilitzar al costat dels de CiU. "Hem de fer un gran vot massiu per dir que ja n'hi ha prou de rescats i retallades massives. I això vol dir no votar CiU, que ha estat el braç executor de la troica a Catalunya", destaca el candidat d'ICV. Urtasun subratlla que votar ICV significarà un vot pel canvi en les polítiques econòmiques i un vot pel dret a decidir, però no es podrà comptabilitzar al costat del de CiU, perquè els partits estan "en dos bàndols oposats". Ara bé, com ha fet durant els darrers deu anys el fins ara diputat ecosocialista a Brussel·les, Raül Romeva, Urtasun també està disposat a fer pinya amb la resta d'eurodiputats catalans per defensar conjuntament el dret a decidir.

stats