Política 15/02/2019

Les víctimes del terrorisme d'ETA, a Casado: "No utilitzi les víctimes del terrorisme per fer campanya"

La presidenta de Covite, Consuelo Ordóñez, assegura que la situació de Catalunya "no és terrorisme"

Ara
2 min
La presidenta de Covite, Consuelo Ordóñez, a l'esquerra de la imatge

BarcelonaLes reiterades al·lusions de Pablo Casado a ETA han acabat provocant la indignació dels familiars de les víctimes. La presidenta del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite), Consuelo Ordóñez, ha demanat al líder del PP que deixi de "banalitzar" aquesta qüestió barrejant "coses que no tenen res a veure". "No utilitzi les víctimes del terrorisme per fer campanya", li ha etzibat en una entrevista a 'El País'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les últimes setmanes, Pablo Casado ha arribat a comparar el moviment independentista català amb "l'agenda d'ETA". La presidenta d'aquesta associació de víctimes i germana del regidor del PP de Sant Sebastià assassinat per ETA el 1995 creu que les últimes declaracions del líder popular no són apropiades i demana: "Que no ens manipuli". "Zapatero no ens va trair ni ens va enganyar. Va demanar l'aval del Congrés de Diputats per negociar amb ETA i l'hi van donar. Tota la vida s'ha negociat amb ETA. En aquest tema haurien d'estar tots molt calladets", ha afegit.

A més, la presidenta de Covite lamenta que es compari una negociació del govern espanyol amb ETA amb les negociacions amb els independentistes catalans. Ordóñez assegura que aquestes afirmacions li "dolen" i assegura que no té res a veure una cosa amb l'altra. "No m'agrada la situació que hi ha a Catalunya, em sembla molt greu, però no és terrorisme. El que més mal fa a les víctimes és aquest tipus de banalització. És una manera de frivolitzar", es queixa. Consuelo Ordóñez assegura que va traslladar a Casado aquesta queixa durant la seva campanya per arribar a la presidència del partit i lamenta que no l'hagi escoltat.

Casado manté les seves paraules

Lluny de retractar-se després de l'entrevista d'Ordóñez, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha assegurat que manté les seves paraules. El dirigent popular ha assegurat que “mai” va voler polemitzar sobre l'assumpte, i ha matisat que ella no representa totes les víctimes. Tanmateix, ha opinat que també hi ha "moltes" víctimes que pensen com ell. Segons el cap del PP, ell parla d’allò que li transmeten els seus votants i, en aquest cas, víctimes de terrorisme li han fet arribar que "no estan d'acord ni amb l'acostament de presos a les presons del País Basc" ni amb el fet que es "reediti aquesta taula de partits amb relator".

A més, ha comparat aspectes de la situació catalana amb "l’entorn abertzale". Casado ha dit que la taula de partits amb relator la van "inventar ells molt abans". Ha subratllat la "semblança de la 'kale borroka'" dels carrers de Catalunya amb la que es va veure en el seu moment al País Basc amb "els caixers automàtics incendiats". "Tinc dret a dir-ho sense haver d'apel·lar a cap col·lectiu de víctimes en concret i amb absolut respecte perquè no totes pensen igual", ha sentenciat.

Casado ha defensat el dret i la llibertat d’opinar malgrat que "algunes víctimes" no estiguin d’acord amb les seves paraules i ha assegurat que, tot i així, tindran el seu "suport i admiració". El líder popular ha reivindicat el "relat" de la història que va viure el País Basc amb ETA com un "pilar fonamental" davant dels que pretenen "canviar-lo". "Al costat de Catalunya, és una de les raons de ser de la meva actuació política", ha asseverat.

stats