Política 14/01/2015

El jutge Vidal i l'ANC redactaran junts una proposta de Constitució catalana

Segons el magistrat, tots els partits, excepte el PP i Ciutadans, han demanat una còpia de l'esborrany de la Constitució que redacta el seu equip de juristes

Ara
2 min
Santiago Vidal, en una imatge al plató del programa 'Ara Bassas', a l'ARA TV

BarcelonaAcord entre diversos col·lectius del sobiranisme civil per presentar una proposta conjunta de Constitució catalana. El jutge Santiago Vidal ha dit aquest dimecres, en declaracions a la Cadena SER, que el seu equip de treball, l’ANC i un grup de catedràtics de dret internacional encapçalat per Oriol Aparicio començaran a redactar un text constitucional conjunt amb els suggeriments de la ciutadania catalana. Aquesta proposta es farà arribar als partits polítics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Santiago Vidal ha anunciat que els tres grups de treball —que fins ara estaven elaborant les seves propostes per separat— han arribat a un acord per unificar els textos i presentar un únic document. "A diferència del que fan els polítics, es tracta d'anar junts”, ha exhibit Vidal, ja que si tenen el “mateix objectiu”, ha assegurat, "trobaran punts de coincidència" per fondre els tres textos.

Ha detallat que el nou grup de treball estarà format per 18 juristes, 9 del seu propi equip i 9 més de les altres dues plataformes: "Amb 18 persones podrem atendre amb una mica d'eficàcia l'allau de propostes que esperem dels ciutadans i aconseguirem un projecte més integrador i transversal", ha dit.

Tanmateix, l’equip de Vidal segueix amb el full de ruta que tenia previst, i el 31 d'aquest mes es presentarà l’esborrany de Constitució. Aquest text, segons Vidal, ha despertat l’interès de tots els partits polítics, excepte del PP i Ciutadans. "Tant des del govern de la Generalitat com des dels partits ens han demanat si els podem lliurar aquest document”, ha dit, i ha aclarit que se’ls farà arribar la proposta després de presentar-se de forma pública. “Nosaltres no treballem per a ningú, treballem per a la societat civil", ha afirmat.

Acord Mas-Junqueras

Preguntat sobre les negociacions entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, Vidal ha apuntat que no li "agrada gens el que està passant entre Convergència i Esquerra", però es mostra confiat que hi acabarà havent un acord "satisfactori". Per ell, des del 9-N hi ha hagut temps “suficient” per “arribar a un acord bastant abans”.

Vidal ha explicat també que l'esborrany que estan redactant proposa un model "semblant a l'alemany". És a dir, un primer ministre i un president de República. Aquest segon seria un membre significat de la societat catalana que exerciria un càrrec representatiu. Preguntat per exemples concrets de qui podria ostentar el càrrec, Vidal ha dit: "Muriel Casals o Carme Forcadell".

stats