Política 17/06/2013

Vidal-Quadras avisa que la policia confiscaria les urnes en cas d'una consulta "criminal"

L'eurodiputat del PP i vicepresident del Parlament Europeu adverteix a Mas que si insisteix a convocar un referèndum, el govern central ho aturarà "físicament"

Acn
2 min

BarcelonaEl vicepresident del Parlament Europeu i eurodiputat del PP, Aleix Vidal-Quadras, considera que un referèndum sobre la independència de Catalunya seria un "acte criminal", i per això avisa que la policia "retirarà les urnes" dels col·legis electorals. En unes declaracions a l'agència britànica Press Association, Vidal-Quadras defensa que el govern espanyol "aturarà físicament" qualsevol mena de consulta, d'acord amb "la llei". L'eurodiputat popular ja va rebre un toc d'atenció dels parlamentaris a Brussel·les per dir que la Guàrdia Civil hauria d'intervenir a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vidal-Quadras assegura que la policia confiscarà les urnes d'un referèndum sobre la independència de Catalunya. "Si el govern nacionalista de Catalunya insisteix a fer el referèndum, el govern central, d'acord amb la llei i la sentència d'un tribunal, l'aturarà físicament", ha assegurat Vidal-Quadras al periodista Mark McLaughlin. "El govern retiraria les urnes mitjançant la policia, perquè [la consulta] seria un acte criminal", afegeix l'eurodiputat del PP.

"L'article 2 de la Constitució espanyola diu que Espanya és una nació, unida i indivisible. I aquí s'acaba el tema", diu Vidal-Quadras. L'eurodiputat diu que si el govern català "convoca un referèndum a Catalunya amb la pregunta de si volen ser part d'Espanya o no, el govern central anirà al Tribunal Constitucional, que prohibirà el referèndum".

No és la primera vegada que el vicepresident de l'Eurocambra adverteix del possible ús de la policia per aturar un referèndum a Catalunya. En una entrevista a Telemadrid, Vidal-Quadras va demanar la intervenció de la Guàrdia Civil en cas d'una consulta. A més, en una carta a tots els eurodiputats, el popular va titllar el procés independentista obert a Catalunya de no ser "ni democràtic ni pacífic". Eurodiputats com el flamenc Derk Jan Eppink van reaccionar amb incredulitat a les paraules de Vidal-Quadras. En una intervenció al ple, aquest polític conservador va acusar el vicepresident de la cambra d'escriure un text "de l'època de Franco" per parlar de l'ús de la força per acabar amb la voluntat independentista. "Deixin que els catalans votin, no hi fiquin l'exèrcit", va etzibar-li. Els liberals europeus van dir que les paraules de Vidal-Quadras recordaven "els dies més foscos" del segle XX, mentre que Daniel Cohn-Bendit, pels Verds/Aliança Lliure Europea, va dir que els comentaris eren "completament fora de lloc".

Escòcia és "pura fantasia"

El vicepresident del Parlament Europeu també carrega contra el referèndum d'independència d'Escòcia i critica que el calendari de la consulta –prevista per al 2014, amb la declaració formal d'independència per al 2016– és "pura fantasia". Segons Vidal-Quadras, França i Espanya "per descomptat que no" acceptarien una Escòcia independent, i el Regne Unit "probablement tampoc".

Una portaveu del govern escocès ha replicat a Vidal-Quadras que "el futur d'Escòcia és una decisió democràtica del poble d'Escòcia i no correspon a polítics d'altres països". Segons ha dit, "no hi ha cap dubte" que el govern britànic respectarà la decisió que prenguin els escocesos i reconeixerà un nou estat independent, en cas que guanyi el sí.

stats