Política 08/08/2021

Vilagrà acusa Junts de debilitar el Govern a la taula de diàleg: "No és una actitud adequada"

La consellera de la Presidència defensa un nou referèndum, però obre la porta a escoltar "propostes alternatives"

3 min
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a la seu de la Generalitat.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha acusat Junts d'afeblir la posició de la Generalitat a la taula de diàleg amb les seves reticències sobre la negociació amb el govern espanyol: "No és una actitud adequada". "Plantejar que la taula de negociació no té sentit quan encara no hem sortit ni a jugar és com si estàs a punt de jugar un partit, ets a l'autobús i ja dius que perdràs", ha retret en una entrevista a Europa Press, després que en les últimes setmanes diversos dirigents de Junts hagin carregat contra la taula de diàleg i hagin demanat retallar el marge de dos anys que han donat a la negociació amb el Govern.

Vilagrà ha defensat que l'acord de Govern entre ERC i Junts és molt clar i que dona aquests dos anys per apostar pel diàleg: "El full de ruta és claríssim per als pròxims anys", motiu pel qual ha exigit a la formació presidida per Carles Puigdemont complir l'acord dels socis de l'executiu i ha demanat afrontar la negociació amb tota la força per obtenir el millor resultat possible. "Nosaltres no som dels que diem que perdrem abans de començar a jugar el partit. No seria una actitud adequada, l'actitud adequada és la del guanyador", ha reiterat, i ha afirmat que l'actitud que té Junts davant la taula de diàleg afebleix la posició de la Generalitat davant el govern de Pedro Sánchez. Malgrat les discrepàncies sobre l'estratègia del diàleg, la consellera ha garantit que el Govern està "cohesionat" i no té problemes d'entesa, de manera que espera que es mantingui la confiança que, al seu parer, hi ha fins ara entre els membres de l'executiu.

Referèndum possible dins de la Constitució

Vilagrà ha assegurat que a la taula de diàleg es plantejaran propostes "alternatives" per buscar una solució al conflicte, però ha insistit que el Govern defensarà el referèndum pactat i que ho veu possible dins el marc constitucional. Sigui com sigui, no ha concretat quines podrien ser aquestes alternatives. "Jo no ho puc avançar perquè és un tema que hem de parlar a fons, hem d'establir quines podrien ser les possibilitats. Òbviament a la vida gairebé mai és tot blanc o negre". "Sempre hi ha possibilitats d'arribar a zones on confluïm i, per tant, es tracta de trobar aquelles on confluïm i veure si podem establir una solució pactada. A nosaltres ens sembla que un referèndum el que fa és incloure a tothom i permet que tothom pugui expressar-se", ha raonat.

Preguntada per com pot avançar el diàleg si el Govern manté la seva aposta pel referèndum i el govern de Pedro Sánchez la rebutja, Vilagrà ha argumentat que en l’àmbit internacional hi ha hagut conflictes més bel·ligerants i greus que el català en què s'han acabat "acostant posicions". "El que plantegem és que evidentment hem de posar sobre la taula propostes alternatives, hem d'explorar possibilitats, hem de conèixer molt bé els interessos de cada un, hem de parlar i donar-li un temps de recorregut", ha subratllat abans de destacar que no s'aixecaran de la taula de diàleg.

A més, ha assenyalat que fa temps també hi havia qüestions que semblaven molt difícils i s'han acabat produint, com els indults als presos polítics: "D'entrada són plantejaments molt distants. Però entenem que podem abordar alternatives i acostar posicions, i ens sembla que el punt seria aquest referèndum pactat amb l'Estat". En aquest sentit, ha insistit que el referèndum pactat és la millor opció de solucionar el conflicte i ha opinat que pot fer-se dins de la carta magna: "La Constitució no prohibeix que pactem un referèndum, seria possible fer-ho".

Sobre la represa de la taula de diàleg: "El primer dia no arribarem molt lluny"

Vilagrà ha advertit que s'han de diferenciar clarament les qüestions que s'aborden a la Comissió Bilateral Generalitat-Estat de la taula de diàleg, que ha de servir per trobar una solució al conflicte: "No pot ser mai una moneda de canvi". Després que el president espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès, pactessin reprendre la taula de diàleg la setmana del 13 de setembre, la consellera ha avisat que aquesta primera trobada servirà més per preparar la negociació per començar a obtenir resultats: "Una negociació política d'aquesta magnitud requereix una preparació, un procediment i unes bases. Per tant, el primer dia no arribarem molt lluny". "El que farem en els primers compassos d'aquestes trobades i d'aquesta negociació és establir quin és el marc, establir les posicions, quin és l'interès de cada part i després acabar fent les propostes concretes i les alternatives concretes", ha afegit.

stats