Política 26/07/2021

JxCat dubta del marge de dos anys per al diàleg davant "l'enduriment" del discurs del PSOE

Esquerra defensa la taula de negociació "davant els que intenten menysprear-la"

3 min
Elsa Artadi aquest dilluns en roda de premsa

BarcelonaPer a la cita de la taula de diàleg, la setmana del 13 de setembre, encara queda més d'un mes, però a mesura que s'acosta tots els actors van prenent posicions. Després que el PSOE hagi obviat a la ponència del seu congrés de la tardor la qüestió catalana, Junts per Catalunya ha posat en dubte que calguin dos anys per comprovar si la taula de diàleg té algun resultat per resoldre el conflicte català. El primer a dir-ho ha sigut el vicepresident del partit i exconseller Jordi Turull en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha defensat "tocar de peus a terra" davant la falta de propostes de l'Estat. Ha considerat que si no hi ha un plantejament de la Moncloa sobre la taula i es manté la negativa a l'autodeterminació, no es podrà allargar gaire més que finals d'any. "D'una primera reunió pot sortir un gran acord de tornar-se a reunir. Més de dues vegades que el gran acord sigui que es quedarà per trobar-se sense que hi hagi contingut no s'aguanta per enlloc", ha pronosticat Turull.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha seguit la mateixa línia la portaveu de Junts, Elsa Artadi, després de la reunió de l'executiva del partit. Per a Artadi, la ponència congressual del PSOE, en què s'obvia qualsevol reforma de la Constitució i es parla de "cogovernança federal", suposa un "enduriment" del discurs dels socialistes, de manera que també ha opinat que potser no caldrà esperar fins a la meitat de la legislatura per valorar si el diàleg funciona. La portaveu de Junts ha assegurat que l'acord entre Esquerra, JxCat i la CUP parla d'"avaluar" la negociació en un "màxim" de dos anys i, alhora, preparar "l'alternativa". Una alternativa que Artadi no ha concretat però que ha assegurat que es treballava "en paral·lel". Aquest diumenge passat, des d'un acte a la Catalunya Nord, l'expresident Carles Puigdemont ja va advertir que qualsevol resolució del conflicte havia de passar pel vot de la ciutadania i no es podia tancar "en despatxos" i "d'esquena" a la gent.

Marta Vilalta, en una imatge d'arxiu.

La poca confiança de Junts per la taula de diàleg amb la Moncloa contrasta amb Esquerra, que aquest cap de setmana, a través de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, es mostrava convençuda que el govern espanyol acabaria parlant d'amnistia i autodeterminació. Aquest dilluns la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha afirmat que no participaran en una "estratègia de braços caiguts" a l'hora d'afrontar el diàleg i ha demanat ser-hi amb tota la "convicció". "Hem de batallar en tots els espais", ha afirmat Vilalta. En aquest sentit, ha defensat la taula de negociació davant d'aquells que volen "menysprear-la". Un dard enverinat a l'actitud de Junts, tot i que en roda de premsa Artadi ha assegurat que no se sentia al·ludida.

En una entrevista a Efe, el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, va reclamar diumenge a la Moncloa que fes una proposta "generosa" per a Catalunya, amb la idea de "convèncer" la societat catalana. Segons el seu parer, la millor era l'amnistia i l'autodeterminació, però va demanar igualment al govern espanyol que s'assegués a la taula política i fes algun plantejament per marcar la diferència amb els executius anteriors.

La resposta de la nova portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, continua sent la mateixa: l'executiu del PSOE i Unides Podem està disposat a parlar de la situació catalana, però no d'acceptar un referèndum. Qualsevol fórmula, va dir, ha de passar per la "llei i la Constitució".

stats