Protestes

La visita de les princeses a Figueres: “Porto tomates madures a les butxaques”

Els detractors i els defensors de la casa reial han convocat concentracions, però han allunyat els antimonàrquics perquè ni Leonor ni Sofia els veiessin

3 min
Visita de la Princesa Leonor i la Infanta Sofia al Museu Dalí de Figueres

Figueres“Si et dic el que penso de la monarquia i d’aquesta visita em tancaran a la presó. Val més que calli”, diu l’Eusebi, un veí de Figueres que no s’ha volgut perdre la visita de les princeses Leonor i Sofia a la capital de l’Alt Empordà. Les dues germanes s’han reunit aquesta tarda amb joves de la Fundació Princesa de Girona i tot seguit han fet una visita al Museu Dalí. Defensors i detractors de la monarquia han convocat concentracions, però gràcies al dispositiu policial cap de les dues alteses reials ha sentit les protestes dels antimonàrquics, malgrat que han intentat des de dos indrets de la ciutat mostrar el seu rebuig a la institució. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Eren les quatre de la tarda quan els responsables de la seguretat s’han adonat que a la Torre Galatea –a la cantonada del Museu– s’hi havia organitzat una protesta contrària a les princeses. En canvi, la favorable era a més de 500 metres: a la rambla de Figueres a l’altura de la Pujada del Castell. Els agents s’han afanyat a parlar amb els participants de les dues bandes per proposar-los intercanviar els espais: la policia ha al·legat motius de seguretat, tot i que l’estratègia semblava més encarada a evitar que els xiulets i els crits antimonàrquics els escoltessin les princeses. Tant és així que en un primer moment els contraris a la casa reial s’han col·locat a mitja Pujada, fins que els Mossos els han obligat a allunyar-se més i han posat quatre furgonetes al mig de la calçada per evitar que les princeses els albiressin.

“Porto tomates madures a les butxaques, però crec que les hauré de llençar abans no se’m fonguin”, ha deixat anar un dels manifestants contraris, el Quim, que veia impossible que Leonor i Sofia sentissin o veiessin la seva protesta. Per això al cap d’una hora de concentració els detractors han decidit moure’s: han fet la volta fins a l’avinguda Salvador Dalí, on els Mossos han hagut de córrer per impedir que arribessin al Museu. En aquest punt, els agents només deixaven passar les persones que diuen banderes espanyoles o els veïns que vivien a la zona, però impedien el pas dels contraris a la monarquia. “Tenim una democràcia tan plena que ens fan posar a un quilòmetre lluny perquè no ens vegin. Així ells continuaran vivint en el seu món irreal”, criticava el Pere, contrari a la institució. 

Un centenar de persones a favor i en contra

“Soc espanyol, constitucionalista i monàrquic, i m’encanta la Leonor com a futura reina”, ha recalcat en Leonardo, que viu en un primer pis davant del Museu Dalí. Amb motiu de la visita reial, avui ha engalanat els balcons amb banderes espanyoles i ha reunit uns quants amics per rebre-les amb ovacions. També l’Àngel Delgado, de Figueres, ha participat en la benvinguda: “Ja està bé tant d’independentista, hem vingut a defensar la Constitució i la monarquia”, ha dit. En canvi, a l’altra cara de la moneda, els arguments eren antagònics: “La seva presència [de les princeses] és un insult. Són els hereus del feixisme i per això estem aquí: perquè sàpiguen que els volem fora”, ha destacat Quim Tell, de Girona, un dels que eren a la primera fila dels antimonàrquics. 

Les dues protestes han reunit un centenar de persones i només al final de tot, quan les princeses ja havien marxat, els dos bàndols s’han trobat, a la cruïlla del Museu Dalí. Després d’escridassar-se –“Viva España” i “Visca la terra lliure”– els agents han desplegat un cordó policial entremig i han impedit qualsevol aldarull.

Després de la visita, Leonor i Sofia han anat cap a Barcelona, on demà s’entregaran els premis de la Fundació Princesa de Girona. I han marxat com han arribat: sense sentir ni veure cap protesta contrària a la monarquia. Només han percebut la dels seus seguidors, que les aclamaven amb aplaudiments i banderes espanyoles.  

stats