Política 29/07/2020

Vox anuncia que presentarà una moció de censura contra Sánchez al setembre

El president espanyol li replica que si és tan urgent perquè s'espera despés de vacances

Ara
3 min
Vox anuncia que presentarà una moció de censura contra Sánchez al setembre

MadridEl president de Vox, Santiago Abascal, ha anunciat aquest dimecres que la formació d'ultradreta presentarà una moció de censura al setembre contra el govern de Pedro Sánchez. "No ens queda més remei que utilitzar aquest instrument", ha dit Abascal aquest dimecres al Congrés durant el ple extraordinari en què ha comparegut Sánchez per explicar l'acord per al fons de recuperació europeu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abascal ha convidat tots els diputats "que creguin que encara som a temps d'evitar que Espanya caigui en la ruïna, en la mort i en l'opressió" a donar-hi suport. El líder de Vox ha criticat que el PP no hagi pres part d'aquesta iniciativa i ha dit que cal evitar "tàctiques polítiques" perquè "els espanyols no poden esperar". La moció, doncs, tirarà endavant perquè així ho preveu el reglament, però té pràcticament impossible prosperar.

El líder del PP, Pablo Casado, no s'hi ha referit durant la seva intervenció al Congrés, però posteriorment el secretari general dels populars, Teodoro García, ha deixat clar que no pensen avalar una iniciativa que ha qualificat de "moció de censura postvacacional per salvar el soldat Sánchez". "El PP estarà sempre en l'important: salvar vides i llocs de treball. No comptin amb nosaltres per a maniobres de distracció que reforcin el PSOE", ha reblat.

Tot i la manca de suports, Abascal, després de denunciar les polítiques del govern espanyol al Congrés i amb mobilitzacions al carrer per la gestió de la pandèmia, ha dit que a Vox "no li queda més remei" que recórrer a la moció de censura. "Evitem el pitjor i tornem la veu al poble espanyol", ha demanat el líder de la formació d'extrema dreta. Durant la seva intervenció, Abascal ha censurat la gestió de l'executiu de Sánchez durant la crisi del coronavirus i ha lamentat que ara també sigui protagonista "del pitjor rebrot".

És més, ha augurat que, si Sánchez segueix al Palau de la Moncloa aquesta tardor, els espanyols seran "de nou els campions de l'epidèmia i de la ruïna". "El desastre de la seva gestió encara no ha tocat fi", ha retret a Sánchez, a qui, a més, ha advertit que no "li passi pel cap" tornar a decretar un confinament. "No se'ls acudeixi tornar a tancar-nos perquè no l'hi permetrem", ha avisat.

En el torn de rèplica, Sánchez ha reconegut la "legitimitat" de Vox per plantejar una moció de censura però ha qüestionat que ho deixi per després de l'estiu. "Si tan urgent és canviar el govern per què espera al mes de setembre? Què passa senyor Abascal, que marxa de vacances?", ha ironitzat Sánchez al torn de rèplica al ple d'aquest dimecres al Congrés. Sobre les possibilitats de tirar endavant de la iniciativa, el cap de l'executiu ha avisat a l'oposició: "Preparin-se per una legislatura llarga i fructífera". "Vox fa de Vox. Què farà el PP? Farà de Vox o del PP?", ha plantejat Sánchez, que ha carregat contra el líder del PP, Pablo Casado, a qui ha acusat de tenir una "política incomprensible" i "erràtica".

Mà estesa al PP

En el seu segon torn d'intervenció, Abascal ha estès la mà al PP per sumar suports a la moció de censura i ha assegurat que ell no té cap interès a liderar-ni protagonitzar-la, sinó que el seu únic propòsit és "salvar Espanya". El líder ultradretà ha ignorat les declaracions de dirigents del PP avançant que no donaran suport a la moció i ha insistit que estan oberts a arribar a un acord durant l'estiu per aconseguir la majoria absoluta.

Abascal ha rebutjat les acusacions de la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, que ha dit que Vox presenta una moció contra el líder del PP, Pablo Casado, i ha mostrat el seu "afecte i respecte" pel president dels populars. "Presentem una moció contra Rufián, el que representa, contra el govern socialcomunista, contra el separatisme, el xantatgisme polític que ha instaurat en la vida política espanyola i contra els delinqüents que actuen en política com el president de la Generalitat", ha etzibat.

stats