Política 29/01/2013

Els partits de l'oposició demanen la compareixença de Mas pel 'cas Clotilde'

Les forces polítiques fan una crida a la "responsabilitat" davant dels nomenaments de persones imputades a comissions del govern

Ara
4 min

BarcelonaDavant de l'últim suposat cas de corrupció, el cas Clotilde, que esquitxa a l'exalcade de Lloret de Mar i diputat de CiU, Xavier Crespo, els portaveus dels diferents partits polítics han demanat la compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas, per donar explicacions sobre el cas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha volgut deixar clar que una persona imputada no es una persona condemnada. "Una persona no és culpable fins que no està condemanda". D'aquesta manera Turull ha explicat que estan disposats a parlar "de tot" però "no hem de renunciar al principi de la presumpció d'innocencia". Turull ha deixat clar que CiU té el principi de "tolerància 0" davant dels casos de corrupció i que buscaran "un reforçament dels controls per millorar els existents i de la justícia perquè actuï de manera més ràpida". També ha afirmat que no renunciaran a lluitar contra la "guerra bruta que intenta posar en dubte a polítics sense tenir informacions serioses".

La portaveu d'ERC, Marta Rovira, ha instat a passar "a l'acció davant dels casos de corrupció". Rovira ha explicat que cal trobar "mesures ràpides" per combatre aquesta pràctica i per això ha proposat tirar endavant amb urgència la llei de transparència i d'accés a la informació pública. En el que ha considerat un moment de "descrèdit tant important" de la política demanen a tots els partits que actuin amb "responsabilitat" davant d'aquests casos. Rovira també ha afirmat que seran "intransigents" amb els partits polítics que utilitzin els casos de corrupció per "embrutar el procés democràtic que comença al nostre país". ERC valorarà si demana una compareixença del president en funció de les "circumstàncies".

El número dos del PSC, Maurici Lucena, davant del presumpte cas de corrupció que implicaria a l'exalcade de Lloret de Mar i diputat de CiU, ha demanat "màxima prudència i respecte". "Hem de demanar a la justícia que actuï ràpidament, però hem de ser curosos i no fer declaracions fins que no tinguem tota la informació". Lucena ha assegurat que el PSC té tota la intenció de participar en la cimera anticorrupció, sempre i quan s'arribi a un acord sobre la llei electoral catalana així com també en la llei de transparència. "Volem que sigui un compromís de totes les forces polítiques que participin en aquesta cimera"

El portaveu del PP català, Enric Millo, centrant-se en el tema de la corrupció ha deixat clar que és "molt necessari que el president de la Generalitat doni explicacions sobre el que ell sap i el que ell coneix sobre el què esta passant". El portaveu popular ha insistit "en la necessitat d'arribar a un gran acord sobre les actituds ètiques en la política i en l'administració pública per evitar aquests casos de corrupció." Millo ha fet una crida a la responsabilitat política "perquè són ells qui proposen els noms per presidir una comissió". D'aquesta manera Millo s'ha preguntat si és "étic" posar un nom d'un polític que està imputat a presidir una comissió.

El parlamentari d'ICV Joan Mena ha assegurat que els polítics amb imputacions no poden estar dins les llistes electorals i que per tant, traslladaran a CiU i al PSC una "reconsideració" del nomentament de Xavier Crespo i Daniel Fernández en les seves respectives comissions. "No sembla lògic que es presentin imputats per formar part de les meses de les comissions parlamentàries" . Després de coneixes el nomenament de Xavier Crespo com a vicepresident a la comissió d'Empresa, Mena ha mostrat la seva preocupació de la "tossuderia de CiU i de Xavier Crespo perquè situa el Parlament de Catalunya en una situació preocupant". ICV ha mostrat també el seu rebuig a la proposta del PSC de Daniel Fernández com a president de la comissió de Joventut.

El portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, ha anunciat que el seu partit presentarà aquesta tarda una sol·licitud perquè el president de la Generalitat, Artur mas, compareixi i doni explicacions sobre els casos de corrupció que estan afectant a la coalició del seu partit "com el Cas Palau, el cas Pallerols o el Cas Clotilde". Cañas també ha anunciat que posaran en marxa una cimera contra la corrupció per "transmetre la voluntat real de canvi i de propostes per millorar el funcionament intern dels partits".

També ha acusat al portaveu del govern, Francesc Homs, de reclamar la legalitat en la invasió de competències i alhora voler-se "saltar la llei "no amb el desafiament independentista". Després de recordar que la política exterior, no és competència de la Generalitat ha criticat que "sempre hi ha diners per aquest tipus de política i quan es tracta de tancar hospitals ja no n'hi ha". D'altra banda, Cañas ha valorat positivament l'anunci del govern espanyol de la flexibilització del dèficit.

El lider de la CUP, David Fernández, ha demanat la dimissió de Xavier Crespo després de fer-se públic l'informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya on es podien veure irregularitats que van causar un perjudici de 2,4 milions d'euros als hospitals públics de Blanes i Calell. Fernández ha tornat a expressar que el problema és estructural i es troba en el model. "La corrupció no és del sistema, és el sistema". Fernández ha assegurat que vivim en un "país estrany on s'indulta els corruptes i s'arriba a pactes amb el fiscal".

stats