Política 31/10/2020

Xavier Vendrell veu les acusacions del jutge "infundades": "Forma part d'una causa general contra l'independentisme"

L'exconseller d'ERC assegura que Tsunami Democràtic "és un moviment sorgit de les bases independentistes"

Ara
4 min
Xavier Vendrell sortint del seu domicili a Sant Joan Despí després de l’escorcoll.

BarcelonaL'endemà que quedés en llibertat sense mesures cautelars, Xavier Vendrell ha rebatut els escrits del jutge Joaquín Aguirre i els informes de la Guàrdia Civil en què se l'involucra en una suposada trama de corrupció urbanística, de tràfic d'influències i també d'estar al darrere de Tsunami Democràtic. L'exconseller d'ERC considera que són "acusacions infundades" i que tot plegat "forma part d'una causa general contra l'independentisme". En una entrevista a Catalunya Ràdio, Vendrell no ha volgut entrar en el detall de les converses telefòniques que s'inclouen en les interlocutòries del jutge, però sí que ha avisat que en els pròxims dies intentaran demostrar que els delictes de què se l'acusa no estan fonamentats. "Tot plegat són acusacions infundades i les anirem desmuntant una per una", ha afirmat.

Vendrell va ser un dels 21 detinguts aquesta setmana per la Guàrdia Civil en el marc de l'operació Volhov. Nou van passar ahir a disposició judicial i van quedar en llibertat sense mesures cautelars, després de passar dues nits a la caserna de l'institut armat de Travessera de Gràcia. Allà Vendrell ha assegurat que van rebre en general un tracte correcte dels agents. "No tinc cap dubte que els CDR van ser maltractats, de la mateixa manera que a nosaltres se’ns va tractar bé", ha afirmat. L'empresari i exconseller d'ERC ha explicat que dimecres a primera hora del matí vuit agents de la Guàrdia Civil es van presentar a casa seva per informar-lo que estava detingut i que tenien permís per escorcollar casa seva.

Durant tot dimecres es van fer més de 30 escorcolls en diferents punts de Catalunya en el que va suposar una macrooperació policial contra el finançament del Procés, però en què també s'incloïen actuacions contra presumptes delictes de corrupció. De fet, la causa arrenca de la investigació que instrueix el jutjat número 1 de Barcelona sobre les subvencions de la Diputació de Barcelona a les fundacions Catmón i Igman. Des de fa un any, el jutge va obrir una peça separada per investigar noves actuacions que van des de presumptes delictes urbanístics fins a la suposada implicació russa en el Procés.

Vendrell s'ha mostrat convençut que el fet d'haver estat en el pinyol de l'organització del referèndum de l'1-O és el principal argument pel qual la Guàrdia Civil va decidir investigar-lo. "No paeixen que l’1 d’Octubre els vam passar la mà per la cara", ha defensat. L'exconseller d'ERC va formar part de l'anomenat "estat major del Procés", el grup de persones que es van encarregar de pilotar els preparatius del referèndum del 2017, en què també hi havia David Madí i Oriol Soler, també detinguts aquesta setmana. Vendrell ha indicat que des del 2016 la policia el "segueix": "Tenen milers d'hores de gravacions telefòniques. També tenen micròfons als dos cotxes que tenim a casa".

L'exconseller d'ERC ha negat que existeixi una "trama" per finançar l'exili de Carles Puigdemont i, de fet, ha assegurat que l'1-O i l'exili "ho ha pagat el poble, els independentistes". Vendrell també ha negat estar a la cúpula de Tsunami Democràtic, tal com exposava la Guàrdia Civil en els seus informes. "Tsunami Democràtic és un moviment sorgit de les bases independentistes. Tsunami no soc jo, som tots", ha assegurat. En aquest sentit, ha aprofitat per demanar unitat a tot el ventall independentista, des de la CUP fins als comuns. No ha volgut entrar, però, en les acusacions que fa el jutge sobre les suposades irregularitats en el complex de Villa Bugatti de Cabrera de Mar.

L'alcalde de Cabrera de Mar nega una requalificació de Villa Bugatti

Precisament, sobre aquesta qüestió, l'alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir, -qui també va ser detingut per la Guàrdia Civil dimecres acusat de prevaricació i tràfic d'influències- ha negat que es fes una requalificació urbanística del terreny, sinó que ha explicat que es va tramitar "una modificació urbanística per canviar els usos de Villa Bugatti". Amb aquest canvi, es pretenia afegir l'ús educatiu d'una part dels terrenys, on Vendrell havia demanat construir-hi una centre educatiu. "L'actuació a Cabrera de Mar prové de les converses telefòniques interceptades a Xavier Vendrell. La Guàrdia Civil fa unes barreges de relats esperpèntiques", ha denunciat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Arran de les presumptes irregularitats que hauria detectat la Guàrdia Civil, dimecres també van detenir el regidor Enric Mir i l'arquitecte municipal, Ramon Vilà. Tant l’alcalde com Vilà van quedar en llibertat el mateix dia de la detenció, però el regidor d’Urbanisme va restar sota custòdia policial fins ahir. La Guàrdia Civil va trobar prop de 40.000 euros en efectiu al seu despatx durant l’escorcoll, tot i que no han pogut determinar si la seva procedència és irregular. Sobre aquesta qüestió, l'alcalde ha assegurat que aquests diners "no tenen res a veure amb cap gestió de l'ajuntament" i que és "un tema particular d'ell". Jordi Mir ha subratllat, a més, que les detencions de dimecres es van fer sense ordre judicial i la seva defensa preveu denunciar-ho.

stats