Política 28/07/2019

Zaragoza (PSC) afirma que el PSOE vol governar "com fins ara" amb el suport de Podem

Iceta diu que "mai" s'ha "cregut del tot" que Pablo Iglesias vulgui arribar a un acord

Agències
3 min
José Zaragoza, secretari d'Organització del PSC

BarcelonaEl diputat del PSC al Congrés José Zaragoza ha afirmat aquest diumenge que el PSOE vol governar "com fins ara" amb Podem, que la passada legislatura donava suport a l'executiu socialista des de l'exterior. "Nosaltres hem governat amb Podem i amb la resta de grups parlamentaris amb els quals hem arribat a acords", ha dit en una entrevista a RAC1 des de la qual ha defensat "un pacte de legislatura amb Podem i, si no és possible, un pacte d'investidura". El diputat català ha recordat que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va ser investida amb els vots del PSC sense "cap pacte escrit", va formar un govern inicial "monocolor" i després hi va acordar l'entrada dels socialistes "per donar-li estabilitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És el que passa a Europa normalment: que al guanyador se li permet la investidura i després aquest ha de buscar l'estabilitat i la majoria parlamentària per tirar endavant el seu projecte. Moltes vegades això porta a haver de fer un govern en què inclous les diverses forces polítiques amb què vols governar", ha reflexionat. Per això ha lamentat que Unides Podem no donés suport a la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Zaragoza ha assegurat que la "posició de força" de Podem i del seu líder, Pablo Iglesias, rau en la idea que "suma els seus vots als del bloqueig del PP, Cs i Vox", i li ha retret que "ha negociat amb Pedro Sánchez com ha negociat amb Íñigo Errejón", exdirigent lila i ara portaveu a l'Assemblea de Madrid. També ha criticat que, durant les negociacions, "semblava que el més important era l'estat d'ànim de Pablo Iglesias" en comptes d'un acord programàtic.

Al seu torn, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que "mai" s'ha "cregut del tot" que Iglesias vulgui arribar a un acord d'investidura, i ha considerat que al líder de la formació lila "li han faltat ganes i ha tingut una visió de la jugada equivocada". En una entrevista que aquest diumenge publica 'El Periódico', el líder dels socialistes catalans atribueix el fracàs de la investidura de Sánchez a un problema de "falta de confiança" entre el PSOE i Podem. "Una coalició requereix una química que no hi ha ara", subratlla.

"Un govern de coalició és molt complicat. Requereix voluntat molt ferma i un mínim de complicitat. Per això sempre he cregut que el plantejament de Sánchez d'un govern a la portuguesa era el més adequat", assenyala Iceta, que recorda que el PSOE finalment va modificar la seva posició perquè Podem "va dir que volia una coalició". El dirigent del PSC afirma així mateix que "sempre hi ha temps per negociar i opcions d'acordar", encara que reconeix que "tal com han anat les coses, avui és una mica més complicat que fa quinze dies".

Albiach (comuns): "Tirar la tovallola no és una opció"

La portaveu dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha retret a Iceta els seus retrets a Unides Podem després de la investidura, uns comentaris que ha assenyalat que "no ajuden". Des del seu compte a Twitter, Albiach ha retret a Iceta que "tirar la tovallola no és una opció" i que el que cal són "més solucions i menys decepcions".

Per la seva banda, el diputat d'En Comú Podem i secretari primer de la mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, ha dit que espera que el PSOE i Podem arribin a un acord en les pròximes setmanes perquè "al setembre canviaran les circumstàncies polítiques". "Hem de posar-nos a treballar d'una manera molt més discreta. Hi ha una altra manera de negociar. Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans perquè el PSOE no acabi mirant a la dreta. L'Íbex-35 vol un pacte entre socialistes i Ciutadans", ha apuntat Pisarello en una entrevista a RAC1.

stats