Política 19/06/2017

Zoido: "Avui fa 30 anys ETA va matar 21 persones però no li va servir per derrotar la societat espanyola"

Jané reclama la màxima col·laboració entre els cossos policials per no fallar en la lluita contra el terrorisme jihadista i el ministre li respon que els Mossos tenen tota la informació al seu abast

Aleix Moldes
2 min
El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, en un acte aquest matí a Extremadura

BarcelonaA les 16.08 h del 19 de juny del 1987, un cotxe bomba esclatava a la primera planta de l’aparcament del centre comercial Hipercor, a l’avinguda Meridiana de Barcelona. 21 persones mortes i 45 de ferides en l’atemptat més sagnant de la banda terrorista ETA. "Avui fa 30 anys ETA va matar 21 persones però no li va servir per derrotar la societat espanyola", ha remarcat el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, l’encarregat juntament amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, d’inaugurar una exposició sobre l’atemptat a l’Arxiu de la Corona d’Aragó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre ha repetit una vegada i una altra que no permetran que els "botxins" escriguin la història a la seva conveniència. "ETA està derrotada, però encara falta que es dissolgui, demani perdó i pagui pel que va fer", ha insistit Zoido, que ha agraït la tasca de les associacions de víctimes per mantenir el "llegat" de les persones que han perdut la vida o han resultat ferides a mans del terrorisme. Zoido ha anomenat una per una les persones que van morir en l'atemptat d'avui fa 30 anys i ha fet extensiu el record a les 54 persones que ETA va matar a Catalunya i a les 853 d'arreu de l’Estat.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, el president de l’associació catalana de víctimes, José Vargas, la de l’associació espanyola, Mari Mar Blanco, i el conseller d’Interior, Jordi Jané, han sigut també protagonistes aquest dilluns a la sala del lloctinent de l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Jané ha dedicat l’exposició a la memòria de les persones que van morir fa 30 anys a l'Hipercor i ha agraït la tasca dels cossos d’emergència que aquell 19 de juny van actuar.

Les amenaces terroristes han canviat tres dècades després, però Jané ha subratllat que la societat occidental continua vivint amenaçada. El conseller ha recordat l’intent d’atemptat d’aquest mateix dilluns a Paris i ha reclamat que la coordinació entre tots els cossos de seguretat de l’Estat sigui "la màxima".

"Necessitem col·laborar tots els governs, tots els cossos de seguretat. No ens podem permetre que la col·laboració no sigui la màxima possible. No podem deixar de convocar res si això comporta estar més units contra el terrorisme jihadista", ha apuntat en una clara referència a la Junta de Seguretat de Catalunya, que no es convoca des de fa 8 anys. Zoido li ha respost tot seguit per recordar-li que els Mossos, com la resta de cossos de seguretat de l’Estat, estan presents cada dijous en la reunió de la mesa antiterrorista i ha garantit que la informació és la mateixa per a tothom.

L’exposició, inaugurada aquest 19 de juny, recull a l'Arxiu de la Corona d'Aragó de Barcelona una sèrie de fotografies i retalls de premsa sobre l’atemptat de l’Hipercor.

stats