CRÍTICA TV
Efímers 12/04/2014

Les cabres d’en Sala i Martín

2 min
Les cabres d’en Sala i Martín

Dijous al Divendres de TV3 el catedràtic Xavier Sala i Martín oferia una de les seves pedagògiques lliçons d’economia per entendre en quina situació estem ara. Va ser molt revelador perquè fins i tot els espectadors que anem més peixos en aquesta matèria vam arribar a entendre conceptes econòmics que ens semblaven inabastables. Donem per descomptat, com passa sempre a la tele, que en la divulgació econòmica a un nivell tan popular a cada bugada hi perdem un llençol. La necessària simplificació de l’economia deu implicar la pèrdua de matisos i excepcions, però com a mínim permet a l’espectador ubicar-se en el context actual. Amb un attrezzo molt rudimentari i naïf, davant d’un corral amb un parell de cabres i amb una màquina de fabricar bitllets pròpia d’un espectacle de titelles (potser es van passar amb la barrisesamització de l’escena), Sala i Martín va explicar la teoria monetària i per què és perillosa la deflació. A més, el catedràtic es va atrevir a fer un vaticini a curt termini (i això que els economistes diuen que no ho fan mai): “Ja veureu com d’aquí un mes el senyor Mario Draghi el que farà serà fer anar la màquina de diners”. Estarem pendents per veure si s’acompleix la predicció. El més sorprenent de tot és que la primera secció va acabar amb una mena de notícia positiva o, com a mínim, motius per a l’esperança. El periodista Tian Riba va preguntar per comprovar si havia après bé la lliçó: “Si el senyor Draghi fa anar la maquineta de diners i inunda l’economia de bitllets, teòricament els bancs donaran crèdit a les empreses i les empreses podran funcionar millor, podran contractar més gent... És a dir, ¿pot ser que aquesta mesura acabi sent positiva per a l’economia?”. I Sala i Martín, fent que sí amb el cap, va dir que sortiríem més àgilment de la crisi i es generaria més ocupació. No es pot demanar més: lliçó apassionant d’economia amb final feliç.

La secció, però, contrastava amb la de l’apocalíptic Santiago Niño Becerra dilluns a 8 al dia d’en Josep Cuní. Va assegurar que l’atur continuaria creixent, va animar els aturats a marxar a l’estranger i va dir que no es creia que l’economia estigués millorant.

La percepció econòmica del país acabarà depenent del canal de tele que es miri. I sobre els economistes estrella més val triar-ne un i no escoltar els altres, perquè al final passa com els rellotges, que qui en té dos no sap mai l’hora que és.

stats