ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 03/10/2013

El Lliure de Gràcia es converteix en Apple Store

La Kompanyia del Teatre Lliure s'estrena amb 'La revolució no serà tuitejada'

Jordi Nopca
2 min
Jordi Casanovas, Guillem Clua i Pau Miró amb  els sis actors de La Kompanyia.

Barcelona.L'any 1970 el cantant i poeta nord-americà Gil Scott-Heron donava a conèixer una de les cançons que, amb el pas dels anys, ha acabat convertida en himne: Revolution will not be televised . Els dramaturgs Jordi Casanovas, Guillem Clua i Pau Miró han tingut molt present la contundència de Scott-Heron a l'hora d'escriure la primera obra de La Kompanyia, La revolució no serà tuitejada , que està integrada per sis actors: Laura Aubert, Javier Beltrán, Paula Blanco, Pol López, Mima Riera i David Verdaguer.

"Una de les reflexions que vam fer abans de començar a treballar cadascun dels nostres textos va ser intentar trobar un espai representatiu de la nostra època -va explicar Casanovas durant la presentació de l'espectacle, que es podrà veure al Lliure de Gràcia fins al 27 d'octubre-. L'impacte de l'electrònica de consum, la tecnologia i les xarxes socials ens van portar a situar l'obra en una Apple Store. Si en un primer moment, Apple va representar una revolució, actualment significa una certa homogeneïtzació". La botiga és "el principal pilar sobre el qual pivoten les històries", afegeix Guillem Clua. "Cadascuna dura una mica més de vint minuts, i és una manera de fer jugar els actors i d'interrelacionar cada argument", precisa Clua. Pau Miró remarca que si bé cada dramaturg ha escrit la seva part, "hi ha molt de diàleg entre elles, perquè s'ha renunciat a la singularitat de cadascun dels autors".

Un projecte molt esperat

Segons el director del teatre, Lluís Pasqual, aquesta estrena "és molt important i emocionant" per al Lliure. "Comencen les activitats de La Kompanyia, un dels projectes que portava a la butxaca quan vaig començar a dirigir el teatre, però que s'havia anat ajornant per aquest desastre que vivim anomenat crisi i que no sabem quan acabarà", diu Pasqual. El director del Lliure, que acaba de tornar d'unes jornades a Estocolm sobre teatres públics europeus, no es va estar de comentar que la companyia estable més petita amb què va entrar en contacte era la del teatre Stary de Cracòvia. "Compta amb una cinquantena d'actors i un pressupost de 17 milions d'euros anuals. Nosaltres juguem en una altra lliga econòmica, això és evident, però esperem que no passi el mateix amb l'artística", confia Pasqual.

Els sis actors que formen part de La Kompanyia estrenaran quatre obres aquesta temporada. Just després de La revolució no serà tuitejada començaran a assajar una adaptació de Moby Dick per al públic infantil. La següent obra serà el clàssic del teatre espanyol El caballero de Olmedo , de Lope de Vega, i finalment estrenaran una adaptació basada en l' Enric IV i l' Enric V de William Shakespeare.

"De moment el projecte de la companyia estable del Lliure és per a dos anys, però hi ha moltes possibilitats. Es poden fer gires, i es poden combinar els projectes comuns amb opcions partides", avança Lluís Pasqual.

stats