TECNOLOGIA
Economia 12/09/2014

La Generalitat torna a multar Airbnb

El Govern li reclama ara 1.500 euros més per no haver despenjat els anuncis il·legals i l’empresa diu que els pagarà

Dani Sánchez Ugart
3 min

BarcelonaLa Generalitat ha tornat a multar Airbnb davant l’immobilisme de la plataforma de lloguer d’allotjaments turístics, que manté els anuncis d’habitacions -i no pisos sencers-, considerats il·legals i que li van costar una primera multa de 30.000 del Govern al juliol. Segons van explicar a l’ARA fonts coneixedores del cas, i tal com va confirmar un portaveu d’Airbnb, la nova sanció és de 1.500 euros i no suposa l’obertura d’un nou expedient, sinó que es tracta d’una sanció per no haver corregit el comportament pel qual se’ls va imposar la primera multa. És, per tant, una mena de recàrrec.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Airbnb, basada en un model de peer-to-peer (de particular a particular), té la voluntat de pagar també aquesta sanció -l’anterior la va pagar i recórrer- i continuar amb el seu model de negoci, encara que d’aquesta manera s’arrisca a continuar rebent multes de la Generalitat. Fonts del Govern van explicar que es mantindrien “vigilants” per assegurar-se que Airbnb deixa de publicar anuncis il·legals i van afirmar que, en cas contrari, “hi haurà més multes”.

Tal com va avançar l’ARA, la Generalitat es va convertir al juliol en la primera administració europea que va imposar una sanció al gegant de l’allotjament compartit, i li va imposar la multa màxima establerta per la llei d’allotjaments turístics (de 30.000 euros), en considerar la infracció “molt greu”, tenint en compte, entre altres coses, la “transcendència social” de la plataforma i el fet que pot resultar enganyós per als usuaris, en transmetre una “falsa aparença de legalitat”.

La nova multa arriba en un moment d’especial sensibilitat respecte al tipus d’allotjament turístic en què basa el seu negoci Airbnb. Arran de les protestes dels veïns a la Barceloneta aquest estiu, que van començar després de la primera multa a Airbnb, les administracions són especialment sensibles a la regulació dels allotjaments turístics, i això podria endurir la postura de la Generalitat.

Des d’Airbnb asseguren que els contactes i les reunions amb el Govern són constants, i reiteren la seva voluntat de seguir treballant per trobar una solució a l’atzucac legal amb què s’han trobat a Catalunya. Si la plataforma continua infringint la norma catalana, la Generalitat ha amenaçat de tancar la pàgina web, cosa que comportaria iniciar un complex procediment per impedir que es pugui accedir a la plataforma des d’adreces IP catalanes, per a la qual cosa necessitaria la col·laboració dels proveïdors de serveis.

Contra l’economia col·laborativa

El conflicte amb Airbnb s’emmarca en el que diverses administracions de tot el món tenen obert amb les aplicacions de l’anomenada economia col·laborativa, que, a més de la plataforma immobiliària, també ha afectat l’aplicació de taxistes amateurs Uber. Aquesta activitat és considerada il·legal per les administracions a Catalunya, i té processos oberts a Berlín i en moltes altres ciutats europees.

Juntament amb la sanció a Airbnb, al juliol, la Generalitat va multar set plataformes de lloguer de pisos turístics més. En aquells casos, però, la sanció era inferior, perquè només llogaven pisos sencers, tot i que sense el número de Registre de Turisme, tal com exigeix la llei. El cas d’Airbnb és més complex, perquè a més d’aquesta infracció en alguns dels pisos també ofereix lloguer d’habitacions de curta estada, un format que la llei catalana ni tan sols preveu. Per aquest motiu, mentre que els pisos que no tenen número de registre només s’han de registrar per passar a complir la llei, les habitacions d’Airbnb no són ni legals ni legalitzables, si no hi ha un canvi de la llei, segons la interpretació del Govern.

stats