FINANCES
Economia 25/07/2013

L'Estat ampliarà els ajuts per vendre CatalunyaCaixa

El FROB considera que la subhasta de l'entitat no pot tornar a fracassar i que es podria tancar a l'octubre

i
Toni Garganté
2 min

Barcelona.El director general del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), Antonio Carrascosa, va viatjar ahir a Barcelona per reunir-se amb la cúpula directiva de CatalunyaCaixa. Els terminis de la tercera subhasta de l'entitat comencen a collar i cal prendre decisions. A primera hora de la tarda va pronunciar una conferència al Círculo Ecuestre del carrer Balmes, on va explicar que la venda de l'entitat es podria consumar en tres mesos, a l'octubre. Però abans cal concretar la retallada de plantilla, que pot arribar a 3.000 treballadors, i d'oficines que mana Brussel·les, i que bàsicament preveu la venda o el tancament de la xarxa instal·lada fora de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Carrascosa va criticar que l'ajust laboral "s'hauria hagut de fer abans", tot i que va oblidar que va ser el mateix FROB el que va decidir que seria el comprador de l'entitat el responsable de la reducció d'ocupació. El director general del màxim accionista de l'entitat va admetre que l'ajust laboral es començarà a negociar aviat i que no es tancarà abans del setembre.

El que va voler deixar molt clar Carrascosa és que "no hi haurà una tercera operació frustrada" en la subhasta de l'entitat. Per aconseguir-ho, va admetre en una trobada amb periodistes un cop acabada la conferència que el FROB estudia dues menes d'ajuts públics: un esquema de protecció d'actius (EPA) i garanties per utilitzar els crèdits fiscals acumulats. Carrascosa no ho va reconèixer explícitament, però l'objectiu final passa per reprivatitzar CatalunyaCaixa sigui com sigui, i l'Estat activarà tots els mecanismes possibles per fer atractiva l'entitat als possibles compradors.

El responsable de l'organisme públic que ha canalitzat la reordenació bancària espanyola va indicar durant la conferència que "es buscaran elements mitigadors que cobreixin el risc" de vendre CatalunyaCaixa. Més tard va aclarir que un d'aquests elements que estudia el FROB és un esquema de protecció d'actius (EPA), un sistema per eixugar les possibles pèrdues futures que es va fer servir en la venda de la CAM a Banc Sabadell, d'Unnim al BBVA i de Banc de València a CaixaBank.

El FROB es va negar a activar una EPA en la segona subhasta de CatalunyaCaixa, una decisió que va provocar dures crítiques per part dels compradors interessats, encapçalats per Banc Santander. El ministeri d'Economia no sols no va voler assumir pèrdues a través d'una EPA, sinó que va valorar CatalunyaCaixa en 900 milions, una quantitat que cap dels compradors potencials va voler acceptar.

Entitat sanejada

Carrascosa va justificar ahir que la situació de CatalunyaCaixa ha millorat molt respecte al març, perquè està sanejada, s'ha acabat el bescanvi de les participacions preferents i del deute subordinat, té una liquiditat de 17.000 milions que cobreix tots els venciments dels pròxims anys i manté una quota de mercat del 15% a Catalunya.

Amb tot, i perquè no hi hagi cap mena de dubte, el FROB ampliarà els ajuts i analitza que el comprador de l'entitat pugui utilitzar amb plenes garanties els crèdits fiscals que en concepte de pèrdues podrà activar CatalunyaCaixa quan torni a generar beneficis. Aquesta possibilitat està en ple debat a Brussel·les i el Fons Monetari Internacional (FMI) l'ha qüestionada. NovaGalicia i Bankia també disposen de crèdits fiscals. Carrascosa va afirmar que Novagalicia es vendrà abans que CatalunyaCaixa.

stats