SEGURETAT SOCIAL
Economia 17/09/2013

L'Estat retallarà 33.000 milions de despesa reformant les pensions

Deslligar pensions i IPC estalviarà 800 milions el 2014

Elena Freixa
2 min

Barcelona.La reforma de pensions que planteja el govern espanyol preveu una retallada important en aquestes prestacions els pròxims anys, concretament de 32.939,95 milions d'euros entre el 2014 i el 2022, segons es desprèn de la memòria de l'avantprojecte de llei enviat ahir al Consell Econòmic i Social (CES) perquè en faci les primeres observacions. El text, al qual va tenir accés l'ARA, fa una projecció de l'estalvi que es generarà fruit de les dues grans reformes que plantejarà la futura llei: que les pensions deixin de pujar d'acord amb l'IPC ja l'any que ve i que, a partir del 2019, es desenvolupi una nova fórmula per lligar-les a l'esperança de vida (l'anomenat factor de sostenibilitat ).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estalvi milionari que preveu l'avantprojecte de llei de l'executiu espanyol per als pròxims nou anys, de prop de 33.000 milions d'euros, és equivalent a més de tres punts del producte interior brut (PIB) estatal i representa una sisena part del PIB català.

Partint de la base que l'executiu de Mariano Rajoy vol que el vincle pensions-inflació desaparegui ja el 2014, l'estalvi en la despesa pública en aquesta partida començaria a notar-se ja l'any que ve i seria de 809,6 milions d'euros, segons recull la memòria.

Aniria creixent cada any (1.639 milions el 2015 i 2.490 milions el 2016) i la retallada encara seria més gran (de més de 5.000 milions) quan es posés en marxa el factor de sostenibilitat a partir del 2019.

Pujada mínima del 0,25%

D'acord amb el text del ministeri d'Ocupació, les pensions pujaran un 0,25% l'any que ve, ja que les finances de la Seguretat Social seguiran instal·lades en els números vermells. L'executiu proposa que, mentre això passi, els increments anuals de les prestacions siguin mínims i deixin d'obeir a la inflació de cada moment (que aquest any tancarà pels volts de l'1% a Espanya, segons els càlculs del govern). Trencar el vincle entre l'evolució dels preus i la pujada de les pensions no agrada ni als agents socials ni als grups de l'oposició, però la mesura té pocs números de desaparèixer si en el tràmit parlamentari que afrontarà la reforma el PP fa valer la seva majoria absoluta.

D'altra banda, el PP ha ofert diàleg per retocar la fórmula que s'aplicarà per lligar les pensions a l'esperança de vida d'aquí sis anys. El text inicial recull la fórmula que proposava el comitè d'experts i que consisteix a tenir en compte el nombre d'anys que viuran els pensionistes un cop arribin a l'edat de jubilar-se i dissenyar un coeficient que servirà per adaptar la pensió a aquest creixement de l'esperança de vida previst.

En aquesta fórmula es tindrà en compte que els pròxims anys l'edat legal de jubilació anirà creixent a poc a poc des dels 65 fins als 67 anys. De moment, el govern ha descartat retardar-la més.

stats