Economia 25/09/2013

La Moncloa eleva fins al 0,7% la previsió de creixement per a l'any vinent

Joan Faus
2 min

MadridOficialment les xifres s'havien de donar a conèixer els pròxims dies, però Mariano Rajoy les va avançar ahir. El president del govern espanyol va revelar, en una entrevista al diari The Wall Street Journal que l'economia espanyola ha crescut entre un 0,1% i un 0,2% en el tercer trimestre d'aquest any, cosa que deixa enrere vuit trimestres consecutius de caiguda del PIB. Des de feia setmanes l'executiu anunciava que hi hauria una alça del PIB entre el juliol i el setembre, però fins ara es desconeixia la dada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així es confirma la millora progressiva de l'evolució de l'economia espanyola, que va tornar a entrar en recessió -la més llarga des de la Transició- el juliol del 2011. Des de llavors els descensos han oscil·lat entre el 0,3% i el 0,5% i han arribat al nivell més baix (el 0,8%) els últims tres mesos del 2012. Aquest any la tendència ha estat a l'alça: -0,5% el primer trimestre i -0,1% el segon.

Ara la incògnita és si aquesta recuperació es mantindrà en els pròxims mesos o si serà un simple miratge com ja va passar el 2011. De moment, s'espera que la Moncloa millori divendres les seves previsions econòmiques per al 2013 i 2014. L'estimació actual per a aquest any és d'una caiguda de l'1,3%, inferior al retrocés de l'1,6% del 2012. De cara a l'any vinent, Rajoy també va avançar ahir, aquest cop al Senat, que el pronòstic del govern s'elevarà d'un creixement del 0,5% a un del 0,7%.

Durant l'entrevista al rotatiu, el president també va explicar que divendres s'aprovarà la desvinculació de l'IPC de l'evolució dels salaris i les pensions. I tot la millora del PIB, es va mostrar prudent: "Espanya ha sortit de la recessió però no de la crisi. El repte ara és aconseguir una recuperació vigorosa que ens permeti generar ocupació".

stats