FINANCES
Economia 21/05/2014

Multa històrica a Credit Suisse per evasió fiscal

L’entitat pagarà 1.800 milions d’euros per haver ajudat els seus clients a evitar el fisc

Joan Faus
3 min

WashingtonPer evitar un problema d’envergadura, Credit Suisse va optar dilluns a la nit per un gest sense precedents en les últimes dues dècades als Estats Units: el banc suís va entonar el mea culpa i es va declarar culpable en una investigació delictiva de les autoritats judicials i el regulador financer. L’entitat pagarà 2.500 milions de dòlars (1.800 milions d’euros) de sanció per haver ajudat ciutadans nord-americans a evadir impostos, però, a canvi, els seus alts càrrecs sortiran indemnes dels fets, el banc no haurà de facilitar les dades dels seus clients, protegides per les lleis suïsses de confidencialitat, i mantindrà la seva llicència a l’estat de Nova York. Cap entitat bancària havia reconegut ser culpable des que el banc japonès Daiwa Bank va admetre haver ocultat pèrdues als reguladors l’any 1995.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Credit Suisse ha optat per evitar un mal major. Tot i així, la multa afectarà la seva imatge i pot suposar un precedent, ja que les autoritats nord-americanes investiguen dues entitats suïsses més també per evasió. Credit Suisse pot sentir que ha estat castigat amb duresa si es té en compte que el seu gran rival, UBS (el primer banc suís), va ser sancionat el 2009 per fets similars amb una multa de 780 milions de dòlars.

Segons la Fiscalia dels Estats Units, Credit Suisse va ajudar durant dècades, en alguns casos des de fa un segle, alguns dels seus clients a defraudar al fisc ocultant actius en comptes bancaris il·legals i no declarats. “Cap institució financera, independentment de la seva dimensió i audiència global, està per sobre de la llei”, va declarar el fiscal general, Eric Holder, en roda de premsa a Washington.

Fins a l’esclat de la crisi financera el 2007, la Fiscalia dels EUA acostumava a evitar aquesta mena de sancions a entitats d’aquesta dimensió per por de desestabilitzar-les. Però la revelació de les esteses males pràctiques bancàries durant la crisi i la pressió de l’opinió pública l’han forçat a endurir la seva postura. De fet, a finals del 2013 ja va imposar multes històriques per negligències amb les hipoteques subprime a JP Morgan i Bank of America.

“Lamentem profundament la mala conducta del passat que ha conduït a aquest acord”, va dir en un comunicat el conseller delegat de Credit Suisse, Brady Dougan. No obstant, el directiu, que porta 24 anys al banc, va dir que no es planteja dimitir pels fets. El president va donar-li el seu suport, ignorant així les demandes de partits d’esquerra suïssos que reclamen canvis profunds a la cúpula de l’entitat.

Brussel·les acusa tres bancs més de manipular l’euríbor

La Comissió Europea creu que tres bancs europeus, Crédit Agricole, HSBC i JP Morgan, van manipular conjuntament l’índex d’interès interbancari euríbor per productes derivats. El comissari de Competència, Joaquín Almunia, va anunciar ahir que ha obert una investigació per aclarir els fets. Tot i les formalitats, Brussel·les té pocs dubtes de la participació de les tres entitats en el càrtel per manipular índexs d’interès, informa Laia Forès. De fet, la Comissió Europea va multar a finals de l’any passat sis grans bancs europeus pel mateix cas de manipulació, però en aquell cas, les entitats afectades van reconèixer els fets i es van beneficiar d’una rebaixa del 10% de la multa. Ara Almunia està disposat a castigar les tres entitats que no van voler admetre la seva participació al pacte. El comissari va recordar que si la investigació conclou que són culpables, no hi haurà cap rebaixa.

stats