REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 18/09/2013

Els empleats de CatalunyaCaixa preparen una vaga

L'expresident de Caixa Manresa culpa el Banc d'Espanya de no avisar sobre la crisi del totxo

i
Toni Garganté
2 min

Barcelona.La plantilla de CatalunyaCaixa preveu radicalitzar les seves postures en la negociació de l'expedient de regulació que ha plantejat la direcció de l'entitat, que suposa l'extinció de 2.453 contractes, amb el tancament de 450 oficines i la reducció de sou del 15% a la resta dels treballadors. Fonts sindicals van explicar ahir que ja s'han demanat els permisos per iniciar una vaga a partir del dilluns 30 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A partir d'aquí, els representants dels empleats hauran de decidir si plantegen una vaga o bé aturades en dies intermitents. En tot cas, el límit és inamovible, perquè el 9 d'octubre acaba el termini de les negociacions. Les mateixes fonts van argumentar que queda molt poc temps per l'habitual estira-i-arronsa en les negociacions. La direcció de CatalunyaCaixa gairebé no s'ha mogut de l'oferta inicial del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que consisteix en 22 dies per any treballat d'indemnització amb un màxim de 18 mensualitats.

Els sindicats demanen més flexibilitat en l'ajust, amb prejubilacions (afectaria unes 700 persones de més de 55 anys), excedències i reduccions de jornada. Els mateixos portaveus van indicar que la direcció de l'entitat fruit de la fusió de les antigues caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa s'ha compromès a respondre als plantejaments de la plantilla durant la reunió de demà.

D'altra banda, la comissió d'investigació del Parlament català sobre possibles irregularitats en la gestió de les caixes va encetar ahir una nova tanda de sessions. Van intervenir els expresidents de Caixa Manresa, Valentí Roqueta, i Caixa Tarragona, Gabriel Ferraté, i els respectius directors generals, Feliu Formosa i Rafael Jené.

Mentre Roqueta va destacar que el Banc d'Espanya "hauria d'haver alertat d'una manera molt clara" les entitats sobre la realitat de la crisi immobiliària, Ferraté va repartir les culpes: "Tots ens vam equivocar". Per la seva banda, Formosa va remarcar que Caixa Manresa no podia seguir sola malgrat que tenia un nivell de morositat baix.

El Sabadell redueix l'expedient

Els treballadors de Banc Sabadell també negocien un expedient temporal sobre 1.354 treballadors. Ahir es van concentrar davant la seu barcelonina. La direcció de l'entitat va plantejar ahir suspendre durant dos anys les aportacions al pla de pensions, segons un comunicat de la UGT.

Per compensar aquesta mesura, que suposarà un estalvi de 16 milions d'euros, Banc Sabadell proposa reduir els afectats per l'ajust.

stats