Internacional 04/10/2012

Els EUA es preparen per venjar la mort de l'ambaixador a Líbia

E. Schmitt / D. Kirkpatrick
3 min
Restes de l'atac al consolat dels Estats Units a Bengasi de l'11 de setembre en què van morir l'ambaixador nord-americà i tres funcionaris.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTON / TRÍPOLI.Segons van explicar dimarts alts càrrecs militars i d'antiterrorisme, els Estats Units estan preparant el terreny per a una gran operació per matar o capturar els milicians implicats en l'atac mortal al consolat nord-americà a Bengasi, ja que el dèbil govern libi sembla incapaç de detenir els combatents involucrats en l'assalt.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El comandament conjunt d'operacions especials, que treballa de manera totalment confidencial, està compilant informació detallada dels sospitosos, segons aquestes fonts. Treballant conjuntament amb el Pentàgon i la CIA, el comando està preparant els expedients a l'espera de possibles ordres del president nord-americà, Barack Obama, per actuar en contra dels involucrats en l'atac, que va matar l'ambaixador Christopher Stevens i tres funcionaris més dels EUA l'11 de setembre.

Aquestes possibles operacions militars podrien incloure atacs amb avions no tripulats ( drones ), raids d'operacions especials com la que va matar Ossama bin Laden i missions conjuntes amb les autoritats líbies. Però els funcionaris de l'administració asseguren que encara no s'ha pres cap decisió sobre cap possible objectiu. Per la seva banda, els portaveus del separtament de Defensa i de la CIA han declinat comentar aquesta informació.

Un dur atac per als demòcrates

Aquest tipus de preparatius posen de manifest l'obligació que sent la Casa Blanca de respondre a l'atemptat de Bengasi en un moment molt delicat de la campanya d'Obama. El president, candidat demòcrata a la reelecció, s'ha compromès a portar els assassins davant de la justícia. L'hi han obligat els constants atacs dels republicans sobre possibles errors dels equips d'intel·ligència previs a l'assalt a Bengasi -inclosa una prova que les contínues sol·licituds de reforçar la seguretat al consolat havien estat rebutjades.

Tot i això, qualsevol acció militar nord-americana en territori libi és molt delicada, perquè és sinònim de risc de baixes civils i amb tota probabilitat pot implicar un gran rebuig popular en un moment que, després de la campanya contra Muammar al-Gaddafi, el suport dels EUA al país és inèdit a la regió.

Posant de manifest un resorgiment del nacionalisme, el govern libi ha rebutjat de manera unilateral qualsevol acció militar nord-americana en contra dels atacants. "No acceptarem que ningú entri a Líbia", va dir Mustafa Abu Xagur, el nou primer ministre libi, en declaracions a Al-Jazira. "Això significaria violar la nostra sobirania, i ens hi neguem rotundament".

I és que el govern libi encara depèn gairebé exclusivament de les milícies locals -que s'organitzen autònomament- per fer de policia, un fet que complica els esforços per detenir els sospitosos. Les autoritats nord-americanes i líbies reconeixen la possibilitat que alguns dels responsables de l'atac ja hagin abandonat el país, potser a través de la frontera porosa del sud.

"Realment, és una hipocresia el que passa aquí", explica Fathi Baja, exmembre liberal del Consell Nacional de Transició a Bengasi. Tot i les promeses d'un càstig ràpid, diu, el govern no ha fet cap pas per perseguir els sospitosos.

Ansar al-Xaria en el punt de mira

Tant les autoritats dels EUA com els residents de Bengasi sembla que cada vegada tenen més clar que la milícia local d'Ansar al-Xaria és la principal força responsable de l'atac. Els funcionaris d'antiterrorisme de Washington creuen que Ansar al-Xaria tenia preparat des de feia temps un pla per atacar la seu diplomàtica, i que només esperaven qualsevol pretext per dur-lo a terme. Segons aquestes fonts, les protestes a l'ambaixada dels EUA al Caire contra el vídeo que es burla de Mahoma van servir de detonant d'un atemptat terrorista mil·limetrat.

A Bengasi la implicació d'Ansar al-Xaria en l'atac no és cap secret. Els líders de la milícia s'havien vantat de la seva capacitat per atacar el complex dels EUA. De fet, diferents testimonis narren que van veure camions amb el logo d'aquesta milícia i membres coneguts del grup al llocs dels fets.

Nul·la cooperació de Trípoli

Tot i que immediatament després de l'atac Trípoli va emetre declaracions contradictòries sobre detencions, a hores d'ara el govern libi encara no ha identificat cap dels suposats arrestats. Un diputat del nou Congrés Nacional reconeixia amb frustració la inoperància de les autoritats en aquest assumpte.

Membres de l'FBI, mentrestant, continuen a Trípoli, confinats a la residència oficial dels EUA: les noves normes de seguretat els han impedit viatjar a Bengasi. L'assumpte, doncs, es treballa directament des de Washington, on la CIA i el comandament especial esbossen llistes de possibles sospitosos.

No queda clar, però, quants objectius estan preparant les autoritats dels EUA -potser una dotzena o més-. Però les fonts militars i d'antiterrorisme diuen que les autoritats líbies els han ajudat a identificar sospitosos a través de testimonis, vídeos i fotografies dels assalts. El Pentàgon ja té els drones de vigilància sobrevolant la regió.

stats