GOVERN FRANCÈS
Internacional 18/05/2012

Hollande comença amb una retallada dels sous del govern

El flamant govern francès comença la legislatura amb un recull de bones intencions simbòliques. El president François Hollande vol trencar de soca-rel amb el llegat polèmic de Nicolas Sarkozy.

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
Hollande comença amb una retallada dels sous del govern

BARCELONA.Quan Nicolas Sarkozy va arribar a l'Elisi el 2007, una de les primeres mesures que va prendre va ser apujar-se el sou un 170%. Cinc anys més tard, la primera mesura que va prendre ahir l'executiu socialista després de prendre possessió va ser rebaixar-se els salaris un 30%. "Això és exemplaritat", va dir presumint el primer ministre Jean-Marc Ayrault després del primer consell de ministres, en què també es va aprovar limitar tant el nombre dels assessors com retallar un 10% els costos dels seus gabinets.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El flamant president François Hollande ha carregat de simbolisme la seva primera setmana a l'Elisi. Obstinat a trencar amb la legislatura de Sarkozy -coneguda amb el sobrenom de bling-bling (hortera, nou ric)-, el socialista ha volgut donar una imatge de transparència i austeritat entre la classe política. Els 34 ministres del nou gabinet van firmar ahir un codi deontològic carregat de bones intencions que els obliga a ser "exemplars, dignes, sobris, eficaços, transparents i solidaris" amb els ciutadans.

A la pràctica això es tradueix a no acceptar invitacions ni regals superiors als 150 euros i a viatjar en tren abans que en avió per a desplaçaments de fins a tres hores -sempre que sigui possible-. Tampoc no podran "expressar desacords que puguin debilitar el govern un cop s'hagi pres una decisió", faran pública la seva renda i els seus habitatges i s'abstindran "absolutament" d'ajudar familiars o amics.

En l'àmbit europeu, el ministre de Finances, Pierre Moscovici, va assegurar que les seves prioritats són el creixement i vetllar perquè Grècia continuï a l'eurozona.

stats