TRANSICIÓ POST-MUBÀRAK
Internacional 02/05/2012

Incertesa en l'inici de la campanya de les presidencials a Egipte

L'inici de la campanya electoral a Egipte, de tres setmanes de durada, està marcada per la incertesa, ja que no hi ha un clar favorit ni se saben quines seran les competències del nou president.

Ricard G. Samaranch
2 min
Incertesa en l'inici de la campanya de les presidencials a Egipte

EL CAIREDesprés que la Junta Electoral desqualifiqués deu aspirants per irregularitats, són tretze els candidats que competeixen per succeir Mubàrak en les primeres eleccions presidencials democràtiques d'Egipte. Les enquestes no ofereixen un panorama clar, però la majoria d'experts coincideixen que hi ha quatre candidats amb possibilitats reals de passar a la segona ronda, que se celebrarà al juny: Amr Mussa, Abdel Moneim Abul Fotuh, Ahmad Xafiq i Mohamed el-Mursi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que només falten tres setmanes per als comicis i els candidats ja han fet públics els seus respectius programes electorals, encara no se saben quines seran les competències de la presidència del país. D'acord amb el full de ruta de la junta militar, una nova Constitució havia de determinar la distribució de poders entre les institucions de l'estat.

Bloquejada la formació de l'assemblea constituent per les desavinences entre islamistes i laics, sembla improbable que es pugui aprovar la carta magna abans del 30 de juny, quan hi ha previst que la junta militar entregui formalment els poders al president electe.

Davant d'aquesta situació, hi ha dues possibilitats: recuperar la Constitució del 1971, que atorga al president unes competències tan àmplies que sovint es defineixen com a faraòniques, o bé que la cúpula militar promulgui una nova declaració constitucional que defineixi les tasques de la presidència de manera interina. Alguns analistes apunten com a tercera opció retardar els comicis un parell de mesos, un escenari que rebutgen categòricament tant els partits polítics com els candidats presidencials.

Amr Mussa, ex secretari general de la Lliga Àrab i exministre d'Exteriors, lidera la majoria d'enquestes. Aquest veterà diplomàtic, que es defineix com a "nacionalista", presumeix de ser el candidat amb més experiència de govern i apel·la a als sectors que anhelen el retorn a l'estabilitat.

Les tres opcions restants

El segon candidat més popular és Abdel Moneim Abul Fotuh, un islamista moderat que va ser expulsat dels Germans Musulmans l'any passat. Carismàtic i compromès amb la Revolució, Abul Fotuh compta amb una heterogènia xarxa de suports, que inclou des d'islamistes conservadors fins a joves revolucionaris laics. A principis de setmana, la seva candidatura va guanyar punts en rebre el suport de la coalició salafista Nour, el segon partit en nombre d'escons al Parlament.

Mohamed el-Mursi és el candidat dels Germans Musulmans, i compta amb la maquinària electoral més poderosa del país. Res més juga a favor seu. Poc conegut i sense carisma, El-Mursi era el "candidat de reserva" davant la hipotètica desqualificació de Khairat al-Xater, el veritable líder. A més, la popularitat dels Germans Musulmans està en caiguda lliure després d'haver trencat la seva promesa de no participar als comicis.

Per acabar, Ahmad Xafiq és el candidat dels nostàlgics de Mubàrak, a qui ha definit com un "model". Excomandant de les forces aèries, Xafiq va ser nomenat primer ministre pel rais destronat durant els primers dies de la Revolució. Va mantenir el càrrec tot just un mes.

stats