Publicitat
Publicitat

CONSULTA POPULAR

Irlanda diu 'sí' al Tractat Europeu per l'austeritat impulsat per Merkel

Aquest cop sí, Irlanda ha donat el vistiplau en referèndum, i a la primera, a un Tractat Europeu que compromet els estats que se'l fan seu amb l'austeritat de les finances públiques. El resultat oficial de la consulta que es va fer dijous es va saber ahir a la tarda: el 60,3% dels votants van donar suport al Tractat en un referèndum que va tenir una participació del 50,6%, una mica per sobre de la mitjana d'altres cites semblants.

Després d'una intensa campanya pel sí, protagonitzada pels tres grans partits irlandesos -la coalició governamental del centredretà Fine Gael i els laboristes i el centrista Fianna Fáil- i sota l'amenaça de no poder continuar rebent el rescat que va salvar el país de la fallida el 2010, els irlandesos no han fet el mateix que van fer el 2001 i el 2008, quan van rebutjar a les urnes els tractats europeus de Niça i de Lisboa, respectivament, i van fer falta nous referèndums per aprovar-los amb modificacions.

Alleujament a Dublín

"El poble irlandès ha llançat un missatge potent al món i s'ha mostrat com un país decidit a capgirar la situació econòmica", va assegurar ahir el primer ministre irlandès, Enda Kenny, després de conèixer el resultat. Des del Sinn Féin, un dels pocs partits que demanava el no, el seu líder, Gerry Adams, va advertir ahir al govern que el resultat era un indicador clar que els irlandesos no estan disposats a continuar amb les polítiques d'austeritat gaire temps més.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT