PRÒXIM ORIENT
Internacional 17/07/2014

Israel intensifica els atacs i mata quatre nens en una platja

Tel Aviv podria presentar a Abbas un alto el foc alternatiu aquest cap de setmana

Eugeni García Gascón
3 min
Un nen ferit al bombardeig a la platja, atès per un periodista en un hotel pròxim al lloc on jugaven, on la premsa internacional està allotjada per cobrir l’ofensiva.

JerusalemQuatre nens palestins d’entre nou i onze anys d’una mateixa família van morir ahir en una platja de Gaza, víctimes d’un atac d’Israel. Els nens jugaven amb uns amics al costat d’on pescaven els seus pares quan els va sorprendre una bomba llançada des d’un vaixell, segons van explicar a Reuters testimonis de la matança. Amb el primer impacte, els nens van fugir, però dos impactes posteriors els van tocar de ple. Els veïns de la zona van assegurar que no hi havia indicis de cap possible objectiu per a Israel. Fins ara són 48 els menors assassinats en els vuit dies de l’operació Marge. Fonts palestines estimen que des del 8 de juliol 200 persones han perdut la vida, el 80% de les quals són civils, afirma l’ONU.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant tot el dia, l’ofensiva israeliana es va intensificar i alguns avions van deixar caure milers de fullets sobre dues localitats del nord de la Franja, Xuiaia i Zaitun, on viuen aproximadament 100.000 persones. En aquests comunicats es demanava a la gent que deixés casa seva i es dirigís cap al sud, i s’insinuava així una imminent invasió terrestre.

Es tracta de la segona vegada aquesta setmana que l’exèrcit fa servir aquest sistema per expulsar els palestins de casa seva. Tot i això, l’èxode no va ser gaire gran perquè la major part de la població va preferir continuar a casa seva, entre altres coses perquè Hamàs els ho va demanar. Segons l’agència de l’ONU per als refugiats, UNRWA, els refugis estan desbordats. En aquest context, Israel va acceptar ahir aturar durant unes hores els atacs i permetre així l’entrada d’ajuda internacional, com reclamen les ONG.

Mentrestant, Israel i Hamàs i el grup Jihad Islàmica es retreuen mútuament el fracàs de l’alto el foc proposat dilluns per Egipte. Els dos grups palestins volen que qualsevol acord d’alto el foc futur amb Israel repercuteixi significativament en la situació general de la població palestina de la franja de Gaza i millori les condicions de vida de més d’un milió i mig de civils que durant els últims set anys han viscut en circumstàncies molt adverses.

Una treva alternativa

“Estem parlant d’una treva que no sigui gaire llarga, per preparar-nos per a la batalla següent i alleujar la situació de la població, perquè pugui sortir i entrar a la franja i perquè tingui accés a tota mena de productes, i no com ha passat fins ara”, va explicar un portaveu de Hamàs a Gaza.

L’aproximació d’Israel a l’alto el foc és completament diferent. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, busca un cessament de les hostilitats immediat i deixar els detalls per a converses posteriors, sense cap garantia que les discussions es completin. Netanyahu vol tornar a l’ statu quo del juny, que li permetia expandir les colònies jueves a Cisjordània sense cap impediment.

Hamàs ha posat deu condicions específiques per a l’alto el foc i les dues parts han entrat en un regateig de basar que es pot allargar. Funcionaris israelians creuen que podrien tenir una contraproposta per al cap de setmana i el president palestí, Mahmud Abbas, seria l’encarregat de presentar-la a Hamàs al Caire.

Entre les demandes de Hamàs, segons publica el diari hebreu Maariv, citant fonts israelianes, destaca declarar un alto el foc de deu anys amb el desplegament d’una força internacional a la frontera entre Gaza i Israel que ajudi a restablir el tràfic de queviures. A més, també inclouen l’aixecament del bloqueig de Gaza i l’obertura del port internacional sota control de l’ONU i dels passos per permetre el moviment de persones i mercaderies. Hamàs posa sobre la taula l’alliberament de tots els presoners palestins detinguts a Cisjordània des del juny.

Egipcis i israelians van fer el text de la treva

La proposta egípcia d’alto el foc ha fracassat perquè només ha tingut en consideració la posició d’Israel i ha ignorat completament la de Hamàs. Segons el diari hebreu Haaretz, egipcis i israelians -concretament, personal militar i un conseller de Netanyahu- van redactar el document de “mediació” que després el Caire va anunciar com si fos seu. Els egipcis van dir als israelians que no es preocupessin per Hamàs, que els islamistes acceptarien el document si Israel l’aprovava primer. El president Abdel Fattah al-Sissi s’ha estrenat amb aquesta fallida mediació en el panorama internacional i, de moment, no es pot apuntar l’èxit d’ajudar a pacificar la regió.

stats