OBSERVATORI D’EUROPA
Internacional 04/07/2014

Un complot búlgar via SMS

i
Carme Colomina
2 min

Centenars de persones van fer cua durant hores, divendres passat, davant d’algunes de les grans entitats financeres de Bulgària per retirar els seus estalvis. “Jo he rebut un missatge al mòbil que em deia que tragués els diners del banc”, explicava una dona en una parada de l’autobús a Sofia. Com ella, milers de búlgars van rebre per SMS, e-mail o alertes a les xarxes socials un missatge titulat Butlletí informatiu sobre els riscos per als dipòsits als bancs búlgars. El sistema financer del país va tremolar, i els petis estalviadors també. Algunes entitats van tancar portes per evitar una descapitalització que estava a punt d’ensorrar-los.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dilluns, la Comissió Europea va autoritzar el govern de Sofia a obrir una línia de crèdit de 1.700 milions d’euros de l’estat per refinançar els bancs més afectats. El dia abans, el president, Rossen Plévneliev, havia convocat una reunió d’urgència amb tots els líders polítics del país i el governador del Banc Central. Cinc hores després, Plévneliev anunciava que no hi havia una crisi bancària sinó que el sistema financer havia sigut víctima “d’un atac criminal”. En el mateix moment, la policia detenia sis persones acusades “d’escampar informació falsa”. Per acabar de calmar els ànims, el president va decidir convocar també eleccions anticipades.

Darrere l’escàndol hi ha l’ombra de Delian Peevski, un magnat de la premsa búlgara, que l’any passat ja va ser el centre d’una altra crisi política. Peevski va ser nomenat director de l’Agència de Seguretat Nacional per la via ràpida i sense debat parlamentari en una cambra que molts búlgars consideren controlada pels interessos dels grans oligarques del país. El nomenament va tornar a encendre una població decidida a dir prou a la corrupció, que només uns mesos abans ja havia forçat la caiguda del govern de Boiko Boríssov, amb una onada de protestes per l’encariment del rebut de l’electricitat. Peevski es va quedar finalment sense el càrrec.

Els seus mitjans de comunicació han sigut ara els primers de publicar aquests “riscos per als dipòsits del bancs búlgars” a portada. I el propietari d’un dels bancs afectats pel complot l’acusa d’amenaces de mort. Un culebró amb tots els ingredients. La guerra bruta política i institucional que viu Bulgària des de fa temps assisteix incrèdula al capítol més surrealista de tots. Un complot contra els bancs, enverinat per interessos polítics i rancúnies contra un govern dèbil que ha acabat sacrificat. Per sobre de tot hi ha “un mal ús del poder de l’estat per passar comptes polítics i empresarials”, es lamenta un politòleg búlgar.

stats