GIR A LA DEMOCRÀCIA MÉS POBLADA
Internacional 17/05/2014

La dreta hindú arrasa a l’Índia

Narendra Modi obté la majoria absoluta en una victòria històrica sobre el partit dels Nehru-Gandhi

Ellen Barry
4 min

Nova DelhiEl Congrés Nacional Indi, el partit de les històriques dinasties Nehru-Gandhi, ha viscut una sonora derrota a les eleccions presidencials, que ha guanyat l’opositor hinduista Narendra Modi. Les urnes han dictat un veredicte aclaparador davant la situació econòmica del país i els freqüents escàndols de corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentre encara continuava el recompte dels 550 milions de vots emesos a les eleccions de la democràcia més poblada del món, que han durat cinc setmanes, la derrota del Congrés ja era clara. Rahul Gandhi, l’hereu de la dinastia política que ha estat la columna vertebral de la formació, va obtenir una estreta victòria a la seva pròpia circumscripció natal, on s’havia imposat per més de 300.000 vots el 2009. Randeep Singh Surjewala, portaveu de la formació, va reconèixer la derrota: “Acceptem amb humilitat el veredicte del poble de l’Índia. Farem una oposició constructiva, el paper que el poble de l’Índia ens ha assignat”.

El partit nacionalista hindú Bharatiya Janata (BJP), de Modi, es va assegurar la majoria absoluta, amb el millor resultat des del 1984, quan Rajiv Gandhi va guanyar les eleccions després de l’assassinat de la seva mare, Indira Gandhi.

A la seu del BJP a Delhi repartien cent mil ladus, els tradicionals dolços en forma de bola que no poden faltar en cap celebració a l’Índia, mentre xanquers i timbalers es barrejaven amb els saris de colors. Entre els que celebraven la victòria hi havia Surinder Singh Tiwana, un advocat de 40 anys: “Estic tan content com la meva mare el dia que vaig néixer. Aquest és un gran canvi per al nostre país. El poble ha votat per un govern estable”.

Les eleccions han arribat en un moment de transició en la societat índia. El creixement econòmic i la urbanització han trencat els patrons de vot. Amb la seva ideologia conservadora i un peculiar estil de lideratge, Modi, sorgit d’una família humil, vol marcar un punt d’inflexió respecte als seus predecessors al càrrec.

Tot just l’estiu passat, pels activistes la victòria electoral del BJP semblava molt improbable. Després d’una dècada al poder, el partit del Congrés havia posat en marxa un pla de programes socials a les zones rurals, que encara representen la majoria de l’electorat. La formació té experiència fent campanya als pobles petits, a diferència del BJP, que durant anys es percebia com un partit dels comerciants de la ciutat. Però Modi s’ha beneficiat dels prop de 100 milions de nous electors joves d’aquest comicis, i del rècord de participació, del 66,4%.

En paraules de Shekhar Gupta, editor de l’ Indian Express, són “indis postideològics”. “Han nascut després de l’assassinat d’Indira Gandhi. El que tenen imprès a la memòria són cinc anys de desgovern i la pèrdua massiva de llocs de treball qualificats. Acostumats al 7% de creixement, baixar al 4,5% és una autèntica recessió”.

El govern encapçalat pel Congrés sovint ha semblat sense timó durant el seu segon mandat. El primer ministre, Manmohan Singh, ha quedat a l’ombra de la presidenta del partit, Sonia Gandhi, que preparava l’escenari per portar el seu fill al poder. La formació no ha tingut reflexos per respondre al malestar al carrer davant els escàndols de corrupció, i tampoc a la indignació per la brutal violació en grup que va sacsejar Nova Delhi el 2012. La falta de carisma tampoc ha ajudat Rahul Gandhi, i en l’últim tram ha hagut de cedir protagonisme a la seva germana Priyanka. Per l’historiador Ramachandra Guha, “el canvi sociològic més important és que la societat índia s’està tornant més democràtica i menys feudal, menys deferent amb el privilegi de la família”. “El Congrés no ha guanyat perquè l’Índia està avançant”, conclou.

Narendra Modi

L’esperança dels joves, la por de les minories

El pròxim primer ministre indi és el segon líder regional que arriba al càrrec, i se’l coneix per haver mantingut un ferm control sobre la burocràcia i el sistema polític a Gujarat, l’estat que ha governat durant 13 anys. La seva imatge de líder disciplinat ha atret enormes multituds al seu voltant, amb l’esperança que prendrà mesures contra la corrupció i impulsarà la creació de llocs de treball.

Però la seva arribada al poder també genera inquietud entre les minories no hindús. Els musulmans l’acusen per no haver aturat els sagnants disturbis que l’any 2002 es van viure al seu estat, que van provocar més d’un miler de morts. També es tem que pretengui sufocar la dissidència i centralitzar l’autoritat a Nova Delhi.

“En bona mesura és l’home que ha sorgit del no-res”, explica Swapan Dasgupta, un periodista que dóna suport a Modi. “Hi ha molts nervis en l’antic establishment que sempre ha governat, que ara d’alguna manera se sent amenaçat. I això potser no està malament, per fomentar la mobilització social”, afegeix.

Eva Borreguero , UNIVERSITAT COMPLUTENSE DE MADRID

“És el resultat del desencantament amb el Partit del Congrés”

¿Com s’explica una derrota tan sonada del Partit del Congrés?

És el resultat del desencantament amb el Partit del Congrés. Rahul Gandhi no ha sabut exercir el lideratge i no ha tirat endavant les reformes necessàries tant en l’economia com en la lluita contra la corrupció.

Quina agenda política es planteja Modi?

Ha modernitzat l’estat de Gujarat i aspira a fer el mateix amb la resta del país. Ha complert les seves promeses i per això la gent hi creu. És el representant de la dreta liberal conservadora i també ha fet la campanya en aquest sentit.

¿Com espera que abordi la qüestió de les minories i sobretot els conflictes religiosos amb els musulmans?

És un tema que no ha estat present en la campanya, molt centrada en els problemes econòmics. És cert que a Gujarat el 2002 hi va haver xocs. Ara veurem si està disposat a deixar de banda les ales més radicals del seu partit.

stats