Ara Premium 13/08/2015

L’Ajuntament de Barcelona treballa amb els manters per trobar solucions

Segons els comerciants, l’Ajuntament de Barcelona s’ha relaxat

Martí Gelabert
2 min

BarcelonaLa mort d’un senegalès a Salou mentre fugia dels Mossos en un operatiu contra la venda ambulant ha fet sorgir, de nou, el debat del top manta a la ciutat de Barcelona. El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona va demanar recentment “l’eradicació i la persecució del top manta a la ciutat”. Segons els comerciants, l’Ajuntament de Barcelona s’ha relaxat en aquest aspecte. “La imatge lamentable de ciutat tercermundista que afavoreix les màfies i l’explotació de persones en situació irregular és intolerable”, critiquen, i afegeixen que “no pot justificar-se per raons de caràcter social”.

L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, creu que “el fenomen del top manta fa referència a situacions de precarietat vital i, per tant, s’ha d’abordar des d’una perspectiva transversal, que vagi més enllà de l’estrictament policial”. En aquest sentit, l’equip de govern està treballant amb els manters i la comunitat senegalesa. Entre els acords establerts s’inclou un acompanyament per part dels serveis socials de les persones que estan en situació irregular. El regidor del grup municipal socialista Daniel Mòdol va expressar ahir “la necessitat d’implementar polítiques integrals i preventives amb el col·lectiu dels manters per evitar nous episodis de violència”. De fet, el consistori ha demanat al col·lectiu una proposta de projecte d’alternatives laborals que estudiaran posteriorment.

El president del grup municipal del PP a l’Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, va mostrar ahir el suport del grup als Mossos d’Esquadra i va lamentar les declaracions per Twitter del tinent d’alcalde Jaume Asens, en què assegurava que la mort del senegalès era fruit de la “criminalització de la pobresa”. En relació a l’operatiu policial, l’Ajuntament recorda que es manté actiu el mateix que fins ara, que assegura la presència de la policia per evitar afectacions a les zones de comerç on es produeix la venda ambulant. La presidenta del grup municipal de Ciutadans, Carina Mejías, va assegurar que des de la formació “es defensa el compliment de la llei” i va criticar “la competència deslleial” dels manters. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va assistir dimarts a una manifestació al Raval arran de la mort de Salou i va destacar que la mort del venedor ambulant “ens interpel·la a tots” i que ha arribat l’hora de donar “una resposta social i laboral al fenomen”.

stats