27-S LA RESPOSTA DE L’ESTAT
Ara Premium 06/09/2015

OPA hostil de Rajoy als votants socialistes

Avisa que el PP és l’únic que pot garantir la unitat d’Espanya i salvaguardar la Constitució a Catalunya

Marc Colomer
3 min
ESTIL ALBIOL Rajoy i Albiol es van fotografiar amb vianants en una visita al barri de Llefià de Badalona.

Lloret De MarMés enllà del plebiscit sobre la independència, les opcions unionistes tenen en marxa de cara al 27 de setembre la seva particular pugna, més soterrada. Si bé és cert que tots els partits, de manera més o menys explícita, donen per fet la primera posició per a la coalició independentista Junts pel Sí -una altra cosa és si arribarà a la majoria absoluta-, per a l’unionisme la batalla es lliura també en el terreny del lideratge del constitucionalisme espanyol al pròxim Parlament. El PP, el PSOE i Ciutadans saben que el resultat a Catalunya determinarà la graella de sortida de la pròxima cursa electoral, la de les eleccions espanyoles del desembre. I descartada per la demoscòpia cap possibilitat de victòria electoral de cap dels partits que aposten obertament per mantenir Catalunya dins d’Espanya -amb més o menys matisos-, l’objectiu prioritari d’aquestes formacions és obtenir l’hegemonia del discurs unionista. D’aquí l’aposta del PP pel que segurament és l’únic candidat del partit que fins ara ha sigut capaç de superar les mateixes sigles dels populars, Xavier García Albiol. D’aquí, també, l’Opa hostil que van llançar ahir als votants socialistes el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el mateix Albiol des de Lloret de Mar.

Durant la clausura de l’escola d’estiu dels populars, que han celebrat a Lloret, Rajoy va fer una crida a concentrar al voltant de la candidatura d’Albiol el vot dels socialistes unionistes davant la falta de “credibilitat” que va advertir que tenen els socialistes quan es tracta de defensar la unitat d’Espanya. L’exemple, Badalona, on els socialistes van facilitar amb el seu vot el desallotjament d’Albiol de l’alcaldia en benefici de la candidata de la confluència liderada per la CUP, Dolors Sabater, o Castelldefels i Terrassa, on l’abstenció dels socialistes va permetre incorporar aquestes ciutats a l’Associació de Municipis per la Independència.

Sense credibilitat

“Quina credibilitat tenen per presentar batalla als secessionistes els que van donar l’alcaldia [de Badalona] a una secessionista i l’hi van prendre a algú que no ho és i que tenia el suport majoritari? Quina credibilitat té el partit socialista per parlar ara?”, etzibava ahir Rajoy, que va erigir el PP en la “garantia” que ningú se saltarà la llei i que se salvaguardarà la Constitució espanyola a Catalunya.

També Albiol va apel·lar als socialistes presumint de transversalitat. Perquè el 27-S, va tornar a dir, no va de dretes o esquerres, sinó de garantir el compliment de la legalitat a Catalunya: “Als socialistes no els vull canviar la ideologia. Però els demano que si estan d’acord que Catalunya no es pot trencar, que és moment de posicionar-se de manera clara per seguir junts, que no valen ambigüitats, aquest és el seu projecte”. El cert és que de passada reconeixia també davant de Rajoy el caràcter plebiscitari del 27-S, cosa que li critica Ciutadans.

Als d’Albert Rivera, Rajoy els va retreure la seva “equidistància” entre el PP i el PSOE, recorrent als acords amb els socialistes en autonomies com Andalusia, que, diu, els inhabiliten per garantir la unitat d’Espanya: “No sé si [Ciutadans], perduts en la terra de ningú i equidistants, creuen que el futur d’Espanya només el decidiran els espanyols”.

La mobilització, clau unionista

Sigui com sigui, el president del govern espanyol va apostar per la mateixa estratègia que a Albiol li va permetre obtenir l’alcaldia de la tercera ciutat de Catalunya: l’intent de buscar un vot transversal al voltant d’una idea força. A les municipals va ser el discurs xenòfob. A les eleccions al Parlament, l’embat sobiranista. Amb posada en escena inclosa. Just després de la clausura de l’escola d’estiu dels populars a Lloret, Rajoy i Albiol van passejar-se pel barri de Llefià de Badalona, un dels feus de l’exalcalde. Amb dinar amb la família d’Albiol a la terrassa d’un frankfurt. Estil Albiol en estat pur.

Rajoy és conscient que davant un independentisme hipermobilitzat només l’activació de l’unionisme pot frenar el sobiranisme a les urnes per guarir les “ferides” que, diu, ha provocat el moviment polític català. “Si el 27-S van a les urnes els que aposten per la concòrdia i la solidaritat, la unitat i la diversitat, guanyarem”. I de les crides al diàleg, què se n’ha fet? “Esclar que volem diàleg, però no monòlegs, que és el que hem hagut d’escoltar l’última legislatura”.

L’Estat convocarà autonomies i món local pels refugiats

Rajoy va anunciar ahir a Lloret que convocarà autonomies i món local per tractar “junts, amb ordre i eficàcia”, la crisi dels refugiats. Ho va anunciar després que les principals ciutats de l’Estat, liderades per Barcelona, hagin tirat pel dret per buscar la manera d’acollir els refugiats. El president espanyol va situar la crisi dels refugiats entre les prioritats europees i va recriminar a la UE que intenti “resoldre els problemes quan ja són aquí” quan, diu, ell fa temps que demana una “política global” per abordar-ho.

stats