DRET A DECIDIR
Política 28/05/2013

CDC conté la tensió amb Unió

Mas crida a "no defallir" i reivindica els passos en el camí a la sobirania en una reunió sense Duran

Roger Mateos Oriol March
3 min
UNA REUNIÓ SENSE DURAN 
 La cúpula de CiU es va citar ahir a la seu d'Unió amb una absència destacada, la de Josep Antoni Duran i Lleida, que es trobava indisposat. Unes declaracions seves a La Razón afirmant que a la pràctica "no hi ha res del procés sobiranista" havien creat mala maror a CDC. Artur Mas, a la imatge amb Jordi Pujol, va fer una crida a "seguir endavant".

Barcelona.Per més bastons a les rodes que hi posin, no hi ha més alternativa que seguir pedalant sense defallir cap a la consulta i l'estat propi. Aquest va ser, en essència, el missatge que Artur Mas va transmetre ahir a la direcció de CiU. L'aclariment resultava especialment pertinent donat el malestar generat a les files convergents per les recents intervencions públiques de Josep Antoni Duran i Lleida. Divendres, en la seva carta web setmanal, el líder d'Unió recomanava no dir que la futura llei de consultes -en tramitació al Parlament- servirà per convocar un referèndum independentista. Diumenge, en una entrevista a La Razón , arribava a afirmar que "a la pràctica no hi ha res del procés sobiranista". Unes reflexions que havien escalfat l'ambient a la seu de CDC al carrer Còrsega. "No és la primera vegada que passa", es queixava un dirigent del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir a primera hora del matí, en la reunió de la cúpula convergent -sense la presència de Mas-, es van sentir retrets cap al soci de federació. Diversos dirigents van prendre la paraula, segons fonts del partit consultades per l'ARA, per deplorar les "desafortunades" paraules de Duran, que "no ajuden gens" a encarar amb solidesa interna el xoc de trens amb el PP, en un moment d'ofec econòmic, de tenalla contra les aspiracions sobiranistes i d'envestida contra el model d'immersió lingüística a l'escola catalana.

Les recriminacions no van tenir continuïtat en la posterior reunió de la direcció de CiU, a la qual no va assistir Duran per una sobtada indisposició. Sense al·ludir directament a les declaracions que havien motivat la polèmica, Mas va reivindicar la feina feta pel seu executiu en el procés sobiranista. Va recordar que en cinc mesos s'han posat les bases per començar a fer camí, s'ha aprovat la declaració de sobirania al Parlament, s'ha constituït el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) i s'ha creat una comissió parlamentària pel dret a decidir, entre altres accions.

Un procés sense marxa enrere

Mas va insistir que, des de bon començament, ja se sabia que el trànsit cap a l'estat propi estaria ple de dificultats i hi hauria molta gent treballant per fer descarrilar el procés. Però davant l'ofensiva recentralitzadora engegada pel govern de Mariano Rajoy -va advertir segons les diverses fonts consultades- no hi ha cap altra "alternativa" que mantenir el rumb traçat, que passa primer per celebrar una consulta d'autodeterminació en aquesta legislatura. Mas els va transmetre que, malgrat la complexitat de l'empresa, no s'ha de "defallir" i que cal "seguir endavant" perquè el procés encetat ja no preveu la marxa enrere.

No va haver-hi foc creuat. La reunió va transcórrer amb placidesa i els representants d'Unió van posar tot l'èmfasi en la unitat al voltant del programa electoral. De fet, la comissió permanent dels democristians s'havia reunit també abans i havia tret ferro a la nova picabaralla arran de les paraules de Duran. A porta tancada, segons fonts democristianes, el secretari general d'Unió i conseller del Govern, Josep Maria Pelegrí, va argumentar que les declaracions que havien originat la discòrdia eren certes en la seva literalitat -no es pot esperar gaires resultats tangibles en la construcció de l'estat propi en només cinc mesos de legislatura- i, en tot cas, no xoquen amb el programa que va defensar CiU en les últimes eleccions.

En la trobada amb els seus socis convergents, Pelegrí va subratllar que Unió no s'ha mogut d'aquest full de ruta. El conseller d'Agricultura va voler posar en relleu que forma part d'un partit "nascut l'any 1931" i que, per tant, "està al costat del procés". En sortir de la reunió va reblar que CiU "manté el rumb" cap a la consulta i va voler mostrar el ferm compromís de la federació amb el programa electoral presentat al novembre. Un programa que inclou fer un referèndum "en el marc legal que s'esdevingui" i que situa l'estat propi com a objectiu.

En tot cas, de dues frases en públic de Pelegrí i de diverses fonts consultades es pot deduir que, quan arribi la consulta, les tensions afloraran a CiU. "Tenim pactat anar fins a la consulta, però abans de la consulta cal plantejar-ne la pregunta", assegura un dirigent nacionalista. El meló el va obrir el secretari general d'Unió en parlar de "la pregunta o les preguntes" de la consulta, al mateix temps que instava el Govern a "informar" la ciutadania "sobre totes les vies possibles". I ja se sap que els democristians defensen la confederació, i els convergents, almenys des de fa un any, són partidaris de l'estat propi.

ERC minimitza Duran

La portaveu d'ERC, Anna Simó, va minimitzar ahir el paper de Duran en el rumb emprès pel Govern i va mirar de treure importància a les seves declaracions del cap de setmana. Després de la reunió de la comissió permanent d'ERC, Simó va destacar que el seu partit té un acord d'estabilitat firmat "amb el president Mas", no amb el líder d'Unió. I, de moment, va voler remarcar la portaveu republicana, el president "està complint" amb el full de ruta previst per tirar endavant la consulta i arribar a l'estat propi.

stats