NOU ESCENARI
Política 02/12/2012

Duran obre foc contra CDC pel 25-N

Càrrega de profunditat de Josep A. Duran i Lleida contra CDC davant el consell nacional d'Unió. El líder democristià critica la campanya, crida a no dividir entre sobiranistes i unionistes, i pica l'ullet al PP.

Oriol March
3 min

BARCELONAJosep A. Duran i Lleida va trencar la norma i no va comparèixer en públic ni abans, ni durant, ni després del consell nacional que Unió, el partit que presideix, va celebrar ahir de manera extraordinària per valorar els resultats del 25-N. Uns comicis que es van tancar amb una davallada electoral de CiU -de 62 a 50 diputats- i que van motivar una crítica encesa de Duran a l'estratègia seguida pels nacionalistes en aquests comicis. "Hem deixat orfes centenars de milers de catalanistes no independentistes, i Unió no s'ho pot permetre. El país va cap a la divisió entre unionistes i independentistes, i això s'ha de superar", va disparar el cap de files de CiU a Madrid a porta tancada davant els quadres del partit, segons fonts consultades per l'ARA. Un atac en tota regla als dirigents de CDC que han apostat obertament per l'estat propi i que han dissenyat i liderat l'estratègia electoral dels nacionalistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les cares dels quadres sobiranistes d'Unió eren un poema a la sortida de la reunió. "Han començat la roda de premsa per informar del consell nacional mentre la militància encara parlava", denunciaven. El seu grau de molèstia era elevat per les formes, i també pel fons. Ramon Espadaler, president del màxim òrgan democristià entre congressos, va reclamar davant la premsa "refer ponts" amb el PP al Parlament aprofitant l'atomització. Un objectiu que arriba després de la campanya de la por dels populars i de l'enfrontament de Mas amb el govern espanyol, que ha donat per bons informes sobre corrupció a CiU.

El pes i la veu d'Unió a CiU

El discurs de Duran va tenir molta càrrega de profunditat per una raó: va prometre als quadres i militants convidats a la reunió "agafar les regnes del partit" -en el sentit que ara delegarà menys les funcions internes- i va indicar que marcaria més perfil dins la federació "per tal que Unió no es deixi arrossegar" pel sobiranisme de CDC. El veterà líder va plantejar aquesta operació com l'única via per "no quedar anul·lats, com en els últims temps, pel discurs convergent". Potenciar l'equilibri entre eix social i eix nacional és la recepta que va oferir el cap de files dels nacionalistes a Madrid, segons diverses persones presents a la trobada.

"No es tracta de trencar, sinó de ser el que som", va justificar Duran a porta tancada. La seva declaració d'intencions arriba just quan CiU i ERC enceten les negociacions prèvies a l'establiment d'un pacte "fort, estable i seriós" per als pròxims quatre anys que Artur Mas i Oriol Junqueras ja han encarrilat. Unió té 13 dels 50 diputats de CiU i ahir va tornar a insistir que cal dialogar "amb tothom", fent especial èmfasi en el PSC. Més de cinc intervencions, però, van abonar el pacte amb Esquerra.

Contra la campanya

Duran també va criticar el rumb de la campanya electoral, dirigida per Lluís Corominas però amb pes decisiu de Francesc Homs. El líder democristià va vestir els atacs d'autocrítica -lamentant "no haver-hi estat tan a sobre com calia"- i va deplorar haver descuidat el flanc social. Sense esmentar directament Homs -però referint-se "a qui realment" governava la campanya- va indicar que s'havia fet servir una estratègia que semblava ideada "per mobilitzar els electors del cinturó" i per "beneficiar els extrems".

A CDC, mentrestant, només algun dirigent piula a Twitter el seu malestar. Els crítics d'Unió, encapçalats per Josep M. Vila d'Abadal, alcalde de Vic, mediten la resposta. No es descarten decisions de gran abast al llarg dels pròxims dies.

stats