Política 03/11/2014

L’ANC vol que el Govern lideri el 9-N encara que el TC el suspengui

Laia Vicens
2 min

BarcelonaUna de les incògnites que s’aclariran aquesta setmana entrant és quina serà la reacció del Govern quan, amb tota probabilitat, dimarts el Tribunal Constitucional (TC) suspengui el nou 9-N. I és que des de divendres, quan l’executiu central va impugnar el procés participatiu davant el TC, membres del Govern i de CiU insinuen que podria ser el Pacte Nacional pel Dret a Decidir qui prengués les regnes de l’organització de la votació si l’Estat fes efectiu el veto. Un procés participatiu que podria volar sol amb els més de 40.000 voluntaris que s’hi han inscrit per col·laborar-hi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta idea, però, no qualla a l’Assemblea Nacional Catalana. La presidenta de l’entitat, Carme Forcadell, va defensar ahir a Catalunya Ràdio que “aquesta consulta ha d’estar convocada pel Govern”. Tot i que va admetre que el Pacte Nacional i totes les forces socials hi donaran suport i estaran juntes, Forcadell va ser taxativa en demanar al Govern que s’hi mantingui “al capdavant”. El coordinador del Pacte pel Dret a Decidir, Joan Rigol, ja va oferir-se dissabte a liderar el nou 9-N si el Govern li delega la responsabilitat en cas de suspensió del TC. En tot cas, Forcadell va fer una crida a participar-hi per “dignitat democràtica”, malgrat que va reconèixer que la votació de diumenge que ve no generarà un “mandat democràtic”. La presidenta de l’ANC va tornar a demanar la convocatòria d’eleccions.

A l’entorn de Mas insisteixen en el paper ciutadà que prendrà el 9-N. El coordinador general de CDC, Josep Rull, va afirmar ahir que “qui té les regnes del procés són els ciutadans a través dels voluntaris”. Rull va deixar clar que el procés participatiu “ja no només és de la Generalitat, sinó del conjunt del poble”. Unes paraules que reforcen les del conseller de la Presidència, Francesc Homs, que també havia dit que el 9-N “està en mans” dels voluntaris. El fet de traslladar el pes organitzatiu als voluntaris sota l’empara del Pacte Nacional podria ser la fórmula per esquivar l’envestida de l’Estat per aturar de totes totes el 9-N. Segons Rull, només una reacció “física, greu i severa” impedirà la votació. “Ens costa molt imaginar quin impediment físic es pot produir”, va afegir. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va insistir, en una entrevista a El Punt Avui, que el Govern “ho té tot a punt”, tot i admetre que “no es pot assegurar al cent per cent” que hi hagi urnes.

ERC també vol que es voti ‘no’

Des d’ERC no van voler posicionar-se sobre la delegació del 9-N. El seu portaveu al Congrés, Alfred Bosch, va demanar que aquest dia sigui “una expressió de democràcia, en què la gran victòria sigui del sí-sí”, però on també votin “els del sí-no i els del no”. “Vull que votin Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera [líders del PP a Catalunya i de Ciutadans, respectivament], perquè també ho estem fent per ells”, va plantejar Alfred Bosch.

stats