Política 14/10/2012

Els consellers polítics surten enfortits

Oriol March
3 min

BARCELONAUn cop es desvelin avui les llistes definitives de CiU per a les eleccions del 25-N i els eixos bàsics del seu programa electoral, només hi haurà un dubte en els cercles de la federació: qui integrarà el pròxim govern de la Generalitat. "Serà molt més polític que el d'aquesta legislatura, perquè el repte de l'estat propi així ho requereix", reflexionava tot just es van convocar els comicis un alt dirigent de CDC. Els consellers d'Artur Mas han hagut de driblar com han pogut la crisi i han liderat una política econòmica basada en les retallades per complir amb el dèficit. I els que més ben parats n'han sortit han estat els consellers més polítics de l'executiu. Per davant dels independents que Mas, sota l'epígraf del "govern dels millors", va incorporar al seu projecte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Palau troben lògic, però, que qui millor se n'hagi sortit siguin els gats vells de la federació. Felip Puig -Interior- i Irene Rigau -Educació-, pesos pesants de CDC i ja consellers amb Jordi Pujol, surten reforçats a ulls de la militància i tenen una plaça assegurada en els primers llocs de la llista i totes les paperetes per ser en el pròxim executiu, segons diverses fonts. També es pot donar per feta la continuïtat d'Andreu Mas-Colell, el conseller encarregat de passar la tisora per tots els departaments -i de xocar amb Madrid pel compliment del dèficit-, així com la de Ferran Mascarell, històric socialista i que avui també serà al consell nacional de CiU al Palau de Congressos de Barcelona, que aprovarà programa i llistes.

Sense diners per lluir

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha tingut la pega de gestionar un departament que, en situacions normals, permet lluïment -inauguracions, inversions, coneixement del territori-, en un moment en què la caixa de la Generalitat està buida. Només la negociació fallida per Eurovegas li ha permès marcar cert perfil. No forma part de l'actual nucli dur de CDC, però la seva presència es dóna per descomptada en el pròxim executiu.

La falta de perfil propi ha estat el principal hàndicap per a Joana Ortega, vicepresidenta, que no ha deixat tancat cap projecte d'envergadura. Malgrat tot, farà tiquet electoral amb Mas. El seu company a Unió, Josep Maria Pelegrí, se n'ha sortit sense excessius problemes al departament d'Agricultura. Repetirà com a número 2 de CiU per Lleida.

S'albira lluny de la política el futur de Ruiz, Mena i Bozal. La federació vol un govern polític per a un moment de cruïlla històrica.

Pugen

Irene Rigau

Tot i les retallades, la base de CiU la té per una de les millors conselleres per la defensa de la immersió. Serà en un lloc destacat a les llistes i té tots els números per seguir a Educació.

Felip Puig

Puig és el dirigent de CDC més estimat al territori i, tot i que a Palau la seva figura és incòmoda, seguirà al càrrec els pròxims quatre anys. Aglutina polèmiques i encerts en la gestió.

Andreu Mas-Colell

És l'home de la tisora, però el seu prestigi acadèmic el fan indispensable per a Mas. Haurà de lluitar contra el dèficit i contra el ministeri d'Hisenda en paral·lel al camí nacional.

Ferran Mascarell

Fitxat personalment per Mas provinent del PSC, Mascarell ha mantingut el món cultural en calma relativa a pesar de les retallades. Ideòleg de la Catalunya estat, repetirà al càrrec.

Baixen

Boi Ruiz

Independent, és la cara de les retallades. En els últims mesos, més centrats en l'eix nacional, ha tingut menys protagonisme. No té números per repetir.

Francesc X. Mena

Les seves sortides de to i els nomenaments no han agradat a CDC. Ningú pronuncia el seu nom quan es fan travesses sobre la composició del nou executiu.

Pilar F. Bozal

El seu escàs protagonisme polític ha estat la tònica general del mandat. Advocada de l'estat i proposada per Unió, no sembla que hagi de repetir al càrrec.

Joana Ortega

El seu balanç polític és escàs. Deixa projectes claus sense fer i ha protagonitzat tensions amb Duran pel seu vot en la consulta independentista de Barcelona.

Es mantenen

Lluís Recoder

Un bon càrrec en un mal moment per les estretors econòmiques. Ha buscat el cos a cos amb l'Estat per les inversions. No és del nucli dur de Mas, però repetirà.

Josep Maria Pelegrí

El secretari general d'Unió ha tingut una gestió discreta al capdavant del departament d'Agricultura. Tot fa pensar que Duran el tornarà a proposar per al càrrec.

Josep Lluís Cleries

Representant de l'ànima social de CiU, no estava mal vist per les entitats del tercer sector. Ha tingut escàs protagonisme mediàtic llevat de la gestió del PIRMI.

stats