EL PAÍS QUE VOLEM ARA (i 4): ACCIÓ
Política 12/09/2012

L'ARA fa propostes: els deures de Mas

El president ha de traslladar a l'acció quotidiana del Govern l'esperit de la marxa de la Diada i avançar amb decisió en la transició nacional

Ara
2 min
Els deures de Mas

BarcelonaFer una valoració i concretar passos

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha de valorar políticament l'impacte d'aquest Onze de Setembre del 2012 i explicar el seu full de ruta per al futur de Catalunya. El president ha d'explicar l'estratègia que aconsegueixi establir ponts amb la resta de partits polítics, institucions econòmiques, socials i culturals, i organitzacions de la societat civil per garantir la unitat en un possible procés d'independència. Si aquest fos el full de ruta, Mas haurà de convocar eleccions anticipades i definir-se. El futur el decidiran les nostres institucions democràtiques.

Apostar per ser ja presents al món

Desplegar una política exterior que construeixi, amb intenció política, la imatge de Catalunya a l'exterior per afavorir la nostra capacitat d'explicar-nos i expressar qui som en tots els àmbits. Afavorirà, a més, l'arribada d'inversions estrangeres.

Prioritzar la llei de consultes

El Parlament pot activar totes les accions possibles que permet la llei de consultes per consolidar l'opció de Catalunya d'exercir el dret a decidir. La llei de consultes modificada que el Parlament ha d'aprovar és ara una prioritat de primer ordre.

Teixir aliances coherents

Clarificar les aliances polítiques que mantindrà fins al final de legislatura que li permetin definir un horitzó polític clar, sense geometries variables ni ambigüitats en les qüestions claus del país.

Esgotar la negociació amb l'Estat

El dia 20 de setembre Artur Mas es reunirà amb el president espanyol per saber quin recorregut té el pacte fiscal i quina és la situació del nostre finançament per sortir de la crisi.

Activar la Hisenda pròpia

Planificar i dissenyar amb els recursos disponibles una estructura d'Hisenda pròpia per poder garantir que Catalunya podrà recaptar i distribuir els seus impostos passi el que passi amb el pacte fiscal. Aquesta estructura ha de permetre incrementar l'autogovern i garantir els recursos necessaris. Establir una política informativa a la societat sobre les conseqüències econòmiques de l' statu quo o la independència, perquè tothom sigui conscient de les implicacions dels dos escenaris.

Garantir el suport al català

Assegurar el model d'immersió a les escoles, buscar fórmules per evitar els efectes de les sentències judicials adverses i fer complir lleis com la del codi de consum i del cinema.

L'aeroport i el corredor són bàsics

Assegurar la gestió de les grans infraestructures. Cal trobar la complicitat dels agents econòmics i socials per pressionar l'Estat i garantir el futur del corredor mediterrani per connectar-nos a Europa i la gestió de l'aeroport del Prat.

Cal un banc públic que doni crèdit

Creació d'un banc públic català que permeti enfortir el teixit empresarial, ajudi els emprenedors i les petites i mitjanes empreses del país. Aquest teixit empresarial, que és la força del futur productiu de Catalunya, ha de sentir-se protegit per la política econòmica del seu govern.

Protegir la cohesió social i la integració

Garantir que les polítiques d'ajustament econòmic que ens han dut a la disminució de les prestacions i dels serveis públics no faran perillar la nostra cohesió social, la integració dels nouvinguts i la igualtat d'oportunitats.

stats