Ara Premium 05/09/2015

Rajoy, Sánchez, Iglesias i Rivera, davant l’assaig de les espanyoles

Ara
2 min

MadridEl PP intenta parar el cop després de menysprear la tercera via

La fortalesa. El canvi de candidat (García Albiol no està cremat com Sánchez-Camacho) li dóna una expectativa menys negativa. Tenir el govern de l’Estat és un plus i busca treure’n rèdits com ara quan transmet fermesa amb iniciatives com la reforma de la llei del TC per frenar el procés. Confia també en la millora econòmica.

La feblesa. El PP no aconsegueix anar més enllà de l’espai del vot espanyolista a Catalunya. Rajoy i el seu govern són protagonistes del conflicte i han sigut incapaços en quatre anys de fer cap proposta formal en matèria de finançament o desenvolupament estatutari que seduís la tercera via. Tenen molt poques complicitats.

--------------------------------

La recuperació del PSOE pot maquillar la pitjor crisi del PSC

La fortalesa. Els pactes postelectorals de les municipals i autonòmiques van tornar el PSOE a molts governs i les enquestes constaten una certa recuperació i millora de la imatge de Pedro Sánchez. L’actual electorat del PSC es mou en clau estatal i la recuperació del PSOE pot aixecar les expectatives d’Iceta, que eren nefastes.

La feblesa. El PSC arriba al 27-S molt dèbil després de tres anys de fugues, i Pedro Sánchez no és encara prou valorat a Catalunya. Tant l’independentisme com Catalunya Sí que es Pot excel·leixen a l’hora de desacreditar l’oferta federal del PSOE. Iceta no busca un perfil propi davant el PSOE com Maragall, Montilla o Navarro.

------------------------------

Podem: el procés constituent com a arma per abordar la nau socialista

La fortalesa. Les enquestes han refredat la intenció de vot a Podem, però Pablo Iglesias, coaligat amb ICV i EUiA, confia convertir Catalunya en un graner de vots, com ho va ser per al PSOE. Un bon resultat li pot donar un fort impuls per a les generals. El discurs del procés constituent espanyol fa forat en sectors molt amplis a Catalunya.

La feblesa. Podem és l’únic gran partit estatal que es presenta en una coalició i, com a les municipals, tindrà menys visibilitat que els seus rivals. Lluís Rabell i ICV reclamen ambició i concreció en l’agenda nacional, però Iglesias no vol que això sigui una hipoteca per a les generals. Li serà difícil trobar l’equilibri.

-------------------------------

C's: Rivera vol ser el gall del galliner unionista oferint mà dura

La fortalesa. C’s pugnarà pel segon lloc al podi del 27-S i, segons els seus càlculs, Inés Arrimadas podrà presumir de superar amb escreix els socialistes i, sobretot, els seus rivals directes del PP. Albert Rivera usarà el 27-S com un trampolí amb molta més presència i coneixement del terreny que Rajoy, Sánchez i Iglesias.

La feblesa. Un bon resultat només pot tenir un handicap per a Rivera: que reforci la seva percepció al conjunt de l’estat com un partit “molt català”. Aglutinarà vot espanyolista però C’s no té, a diferència de l’esquerra, cap interès a liderar una solució al plet català que vagi més enllà de l’aplicació estricta del marc legal espanyol.

stats