Estudi
Societat 19/10/2021

L'amor mal entès

Entre els joves persisteixen encara relacions desiguals i estereotips caducs

Laura Díaz-Roig / Lara Bonilla
4 min
DOL PER L'ALBA, L'ADOLESCENT APUNYALADA PEL SEU EXNÒVIO
 La societat és més igualitària, però entre les parelles joves persisteixen relacions desiguals que es poden  transformar en violència, segons un estudi sobre prevenció de la violència de gènere en l'adolescència.  L'assassinat de la jove Alba Martí, de 14 anys, a mans del seu exnòvio ha disparat totes les alarmes.

BarcelonaL'assassinat d'Alba Martí, la noia de 14 anys de Tàrrega que va morir a mans del seu exnòvio, de 18 anys, aquest dilluns, ha disparat les alarmes sobre la violència masclista entre els més joves. Lluny de poder-se atribuir a generacions anteriors, aquest tipus de violència, fonamentada en la desigualtat entre homes i dones, està molt present entre els adolescents. "Repeteixen rols. Costa trencar els estereotips de gènere", explica Montserrat Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones. Una xacra, a més, agreujada per les noves tecnologies i que s'ha convertit en una de les prioritats del Govern, que ha engegat en els últims anys campanyes per abordar la violència de gènere "d'arrel".

I l'origen és, segons un estudi sobre estereotips de gènere que han dut a terme les infermeres Margarita Petit i Montse Prat, la idea de l'amor romàntic i idealitzat, el concepte de la mitja taronja i els estereotips tradicionals de dona i home "que posen les bases per instaurar una relació de submissió i abús que acabarà en violència". Gatell s'expressa en la mateixa línia: "Les sèries de televisió mostren homes valents i forts i dones salvades. Ensenyen als joves un amor romàntic que sempre posa en segon lloc el benestar de la noia".

Petit i Prat veien com al servei d'urgències de l'hospital on treballen atenien dones cada cop més joves agredides per les seves parelles. Això les va motivar a crear tallers de prevenció de violència de gènere en instituts i escoles de Mataró, i fruit d'aquest treball han fet un estudi que posa de manifest que estereotips sexistes que crèiem caducs "estan presents de manera subtil en la vida quotidiana dels joves i els condiciona la manera d'actuar". Alerten que encara hi ha actituds que s'accepten en les relacions de parella, com ara la gelosia, la dependència, la protecció i la possessió. I ho demostren amb els resultats d'una enquesta feta entre 4.000 adolescents. Un 51% dels enquestats accepten i afirmen que qui t'estima et farà patir. Un 40% creuen que una dona fràgil té més encant i un 71% diuen que a les dones els agrada que les protegeixin. Les infermeres intenten desmuntar aquests estereotips en els tallers. Molts també passen pel físic. El 75% dels enquestats pensen que una noia, si vol lligar, ha de ser guapa, i un 79% que un noi ha de ser fort.

Els patrons de la violència masclista entre menors són els mateixos que en el cas dels adults, tot i que canvien els canals, entre altres coses, perquè no hi ha convivència. "La violència en aquesta edat és molt més psicològica que no pas física. Els agressors controlen les noies a través del mòbil i les xarxes socials; elles s'aïllen del grup d'amics i baixa el seu rendiment escolar", assegura la sergent Montserrat Escudé, cap del Grup Central d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra.

Les noves tecnologies han avançat l'edat de les primeres relacions i, a més, permeten un control de 24 hores i el xantatge. "Recordo el cas d'una mare que va venir molt preocupada. La filla, abans de comprar-se roba, anava a la botiga, se l'emprovava, es fotografiava i després li ensenyava al seu xicot. Ell decidia què es podia comprar i què no", explica Escudé. L'estudi de les dues infermeres conclou que "l'antesala de la violència de gènere és la idea del domini de l'home sobre la dona, el control que es viu com una cosa normal i corrent". Com es podia llegir en una de les pancartes en la concentració en record d'Alba Martí: "No confonguem amor amb possessió".

Més de 400 denúncies

La violència psicològica és molt més difícil de detectar i també de denunciar. L'any passat, de les 15.081 denúncies per violència de gènere que van rebre els Mossos d'Esquadra, 416 van ser de noies joves i adolescents. Representa només un 2,75% del total, però amaga un altre problema: "Totes les dificultats que pot tenir una víctima de violència de gènere a l'hora de denunciar s'intensifiquen quan són menors: no tenen experiència, han idealitzat l'amor, els fa vergonya i comparteixen amics amb l'agressor", explica Escudé. Una opinió que comparteix Gatell, que assegura que, tot i que les joves estan ara molt més conscienciades -i també la població en general-, les menors necessiten el suport d'un adult. "Qualsevol dona, de qualsevol edat, que és víctima de violència de gènere ha estat desproveïda de la seva autonomia i sotmesa a la voluntat d'una altra persona", recorda. Mentre que en els casos de dones adultes és poc habitual que la denúncia la faci una tercera persona, en el cas de menors és comú que ho faci algú del nucli familiar de la menor.

La Generalitat ha engegat en els últims anys campanyes, com el programa Estimar no fa mal , per conscienciar els joves. També els Mossos d'Esquadra fan xerrades per ajudar les joves a detectar el fenomen. "A vegades ens trobem amb noies que surten de classe, algunes que boicotegen la xerrada, amics que fan comentaris mirant algú en concret. Algunes esperen al final i s'acosten a preguntar", relata Escudé, que subratlla que l'any passat es van fer 664 xerrades en instituts amb un total de 19.177 alumnes.

Prat i Petit insisteixen en la necessitat d'educar en la igualtat també a l'escola i recorden que "l'aprenentatge de les conductes d'estimació de les parelles té lloc durant la infantesa i la pubertat".

Estereotips de gènere en l'adolescència

Algunes opinions dels joves recollides per Prat i Petit.

Rols de gènere

Accepten contundentment (un 72%) la idea de parella ideal. Un 39% de les noies diuen que "l'opinió dels nois té més pes que el de les noies" i que "una noia fràgil té més encant". Un 36,3% dels nois creuen que "mostrar tendresa és estrany en un noi". Ells creuen (43,9%) que si una noia lliga és una fresca i que si ho fa un noi està més valorat pel grup (67,5%).

Control sobre l'altre

Un 44,1% de les noies accepten i reconeixen l'ús del mòbil com a eina de control. Pel que fa als nois, un 67,5% diuen que no els preocupa si elles els pregunten què fan però a un 45,3% els preocupa saber on és ella. Els joves diuen que reconeixen la violència de gènere però un 38% de les noies afirmen: "A vegades la meva parella em fa por".

Sexualitat i aspecte físic

"Als nois no els agrada fer servir el preservatiu i sempre cedeixo perquè no s'enfadi". Ho diuen un 36,2% de les noies enquestades. Un 30% consideren "normal" que se les obligui a tenir relacions sexuals.

stats