Dossier 24/11/2012

Mas promet fer la consulta per damunt de tot

CiU va tancar la campanya omplint el Palau Sant Jordi i prometent que farà la consulta d'autodeterminació per sobre de les resolucions del consell de ministres i del Tribunal Constitucional.

Oriol March
2 min
El candidat de CiU a les eleccions, Artur Mas, abraçant-se amb Josep A. Duran i Lleida, líder d'Unió, en un moment del míting final de campanya al Palau Sant Jordi.

BARCELONACiU va consagrar davant un Palau Sant Jordi ple el leitmotiv de la seva campanya: no hi ha pacte possible amb Espanya, i Catalunya ha d'exercir per primera vegada en 300 anys el dret a decidir lliurement el seu futur. "Passarem per sobre del Tribunal Constitucional i de les resolucions del consell de ministres", va prometre Artur Mas al míting final de la federació. Amb un mosaic-estelada de fons -cortesia de la JNC, que va rebre el vistiplau per part del director de campanya, Lluís Corominas, per convertir una graderia del recinte en bandera independentista-, el candidat va fer un discurs creixent tenyit en essència d'un "adéu, Espanya" que, a hores d'ara, no té marxa enrere.

"No som vassalls de l'Estat", va clamar Mas, castigat per un constipat que arrossega des de dimarts. A primera fila no hi faltava ningú de la cúpula de CiU: Jordi Pujol, el seu fill Oriol -a qui el candidat va dedicar un parell d'elogis-, Josep Rull, Lluís Corominas i Francesc Homs, home claus des de l'ombra en aquesta campanya. Josep Antoni Duran i Lleida, que també era a primera línia, va arrencar amb un discurs breu en anglès en què va recordar Pau Casals i després va llançar una frase lapidària: "El problema no són les clavegueres de l'Estat. L'Estat és una claveguera". Feia esment al cas El Mundo , que situa Mas i Jordi Pujol a l'entorn d'una presumpta trama de corrupció. La frase prové d'algú que és portaveu de la comissió d'Exteriors del Congrés dels Diputats.

Un Govern fort

Les enquestes, a hores d'ara, dibuixen escenaris molt diferents entre si. "És l'única vegada a la meva vida que no m'atreveixo a fer pronòstics", comentaven més d'un i de dos dirigents nacionalistes que poblaven les primeres files, convertides també en un eixam de travesses sobre el nou Govern. "Aquest executiu ha de ser fort", va clamar Duran des del faristol, on va ser rebut amb els habituals crits a favor de la independència, que, passats els dies, entoma cada vegada amb més bon humor.

El míting del Sant Jordi va servir per tornar a veure Jordi Pujol en acció. La seva intervenció va ser breu i poc reeixida si es fan servir els estàndards del pujolisme: va llegir el seu discurs i no va deixar marge per a la improvisació. Amb tot, la intervenció va servir per constatar que la via autonomista està destinada a acabar amb Catalunya com a "nació mil·lenària d'Europa".

Una nació mil·lenària que, segons Mas, aspira a la llibertat per la via de la construcció d'un estat propi per estar en pla d'igualtat amb la resta de països europeus. "Hem de construir la llibertat", va clamar el candidat. 18.000 persones van clamar a favor de la independència ahir al Sant Jordi i van constatar, un cop més, que els nacionalistes s'han tancat totes les portes de sortida per pactar amb Espanya. La marxa enrere s'albira, ara, impossible.

stats