CRISI ELS DUBTES DEL GOVERN ESPANYOL
Dossier 07/10/2012

Una ajuda amb un elevat preu polític

D. Sánchez Ugart / V. Moliné
3 min

BARCELONARajoy segueix dubtant d'acceptar el rescat ofert per Mario Draghi per l'elevat cost polític que tindria. Els experts consultats per l'ARA destaquen els perills d'un control més alt sobre les finances espanyoles per uns tecnòcrates que només veuen números. Coincideixen en el fet que pensionistes i funcionaris serien dels primers que patirien la nova onada de retallades, en uns pressupostos sense gaire marge per a més ajustos.

FRANCESC GRANELL

"El que frena Rajoy és la possibilitat que l'Eurogrup digui 'no'"

"A l'Eurogrup hi ha dos o tres països que encara dubten" si volen concedir un rescat a Espanya, considera el catedràtic d'organització econòmica internacional de la UB, Francesc Granell. Apunta Finlàndia, Holanda i Alemanya com els socis dubitatius. I aquests dubtes "frenen Rajoy", que té "por" que li diguin que no, afegeix. El BCE no "pot controlar" que els països que demanin ajuda compleixin amb un pla d'estabilitat i per això "exigeix que es demani el rescat", perquè les institucions europees que sí que poden fer-ho, vigilin. Però el problema, apunta Granell, és que "a Espanya, en matèria de retallades i control del dèficit, ja no se li pot demanar gaire més del que ha fet". El catedràtic descarta les eleccions gallegues i basques com a fre per a Rajoy a l'hora de demanar el rescat: "És molt més important el que passa a Europa".

MIQUEL PUIG

"L'endemà de demanar el rescat, s'aturaria el TGV a Galícia"

"La situació del finançament de l'estat espanyol és difícilment sostenible", considera l'economista Miquel Puig, que assegura que de moment el Tresor "va col·locant" gràcies a l'anunci del BCE que compraria deute. Una demanda de rescat, acompanyada de la compra de deute, abaixaria els costos de finançament, també de les empreses, afirma, però tindria conseqüències polítiques per a Rajoy. "L'endemà de demanar-lo s'aturarien les obres del TGV a Galícia", per imposició dels creditors, i també tocarien les pensions "amb un 90% de possibilitats". A les portes d'eleccions autonòmiques al País Basc i Galícia, el cost polític fa dubtar Rajoy.

JOSEP OLIVER

"El rescat deixaria a Espanya l'estigma de país que ha necessitat ajuda"

Per Oliver, l'únic atractiu d'un rescat seria que abaratiria el cost de refinançar el deute espanyol. A l'altra banda de la balança, el rescat deixaria a Espanya l'estigma de país que ha necessitat ajuda, un fet que Oliver considera difícil d'acceptar políticament. A més, afegeix que el govern espanyol perdria l'autonomia que li queda i la pressió de Brussel·les per fer reformes podria no adaptar-se a les necessitats polítiques i electorals del PP.

GONZALO BERNARDOS

"¿Avantatges de demanar el rescat? Cap ni un"

¿Si Espanya demana el rescat, serem més a prop o més lluny del final de la crisi de l'euro? "Serem més enllà del centre de la Terra", considera el vicerector de la Universitat de Barcelona, Gonzalo Bernardos. "Si algú vol saber com estarà Espanya després de demanar un rescat que vagi a veure la pel·lícula Apocalypse Now ", afegeix l'economista, que considera que un rescat seria "suïcida" per a l'euro. "La prima de risc la poden fer baixar de manera molt senzilla", diu: "El BCE hauria de comprar deute sense demanar un rescat a canvi, com han fet la Reserva Federal i el Banc d'Anglaterra". Les conseqüències directes del rescat serien un "trio d'asos": crisi política, social i econòmica. Acabaria amb Rajoy, s'haurien d'abaixar pensions i "segurament" es faria una nova llei de la funció pública que podria arribar a permetre "acomiadar funcionaris", afegeix.

LLUÍS BENGUEREL

"Ja veiem com els ha anat a Grècia i a Portugal"

De motius a favor del rescat, Benguerel no en veu cap. Assenyala els exemples dels altres països que l'han demanat, especialment Grècia i Portugal. En canvi, vaticina que la compra massiva de bons per part del BCE portarà grans beneficis als bancs espanyols, molt interessats en el rescat, tot i que de seguida que la troica hagi estudiat els comptes del govern espanyol començaran les retallades en pensions i funcionaris així com noves pujades d'impostos. "I que ningú es pensi que un rescat servirà per obrir l'aixeta del crèdit", avisa.

stats