Efímers 13/06/2015

Ximo Puig serà el president del País Valencià

Oltra serà la vicepresidenta i portaveu d’un govern sense Podem i que deixa enrere 20 anys de PP

Salvador Almenar
3 min
PRESIDENT SOCIALISTA  Ximo Puig serà el segon president socialista de la Generalitat després de Joan Lerma.

ValènciaLa negociació per donar forma al futur govern de la Generalitat Valenciana està arribant a la seva fase final. Després que dijous el PSPV, Compromís i Podem fomalitzessin el pacte amb la firma de l’acord programàtic, ahir divendres, ja de matí, es van començar a dissipar alguns dubtes sobre la composició del nou govern valencià i especialment sobre la presidència, l’aspecte que més ha entrebancat la negociació entre els socialistes i Compromís i que ha posat en risc el canvi.

Va ser la candidata de la coalició, Mónica Oltra, l’encarregada de confirmar el que des de dijous a la nit es donava per fet: que el candidat del PSPV, Ximo Puig, serà el futur president de la Generalitat Valenciana i deixarà així enrere dues dècades de govern del PP amb un final marcat pels escàndols de corrupció i amb les agressions al valencià i el foment dels grans esdeveniments com a tònica. Oltra, molt molesta a la roda de premsa perquè considera que se l’ha tractat injustament en atribuir les tensions a la seva insistència per ser presidenta, va assenyalar que, com havia dit des del principi, el més important era acordar les polítiques del nou govern i que, una vegada aconseguit això dijous, parlar del “qui” era molt fàcil i ella no seria cap inconvenient per al pacte d’esquerres.

Així, la líder de Compromís va dir que el seu grup donarà suport a la investidura de Puig i va explicar que havia lliurat una proposta als socialistes de com havia de ser el futur govern. Segons el disseny de Compromís, estaria format per 10 membres: el president i nou consellers triats en funció de la representativitat de cadascun dels tres partits -PSPV, Podem i Compromís- que donen suport al nou Consell. Aquest punt de la proposta ja no es podrà complir tal com tenia pensat Oltra, ja que el líder de Podem, Antonio Montiel, va confirmar que el seu posicionament era el mateix que dies enrere i que, per tant, ells no entrarien al govern ni tampoc proposarien independents per formar-ne part.

Per la seua banda, Ximo Puig va agrair “personalment” a Mónica Oltra que li doni el seu suport per ser president i va valorar com un “bon punt d’inici” la proposta de Compromís per començar a parlar de la formació del govern. Un executiu en el qual Mónica Oltra -si no hi ha cap sorpresa- serà la vicepresidenta i la portaveu de la Generalitat, tot i que Puig va preferir no confirmar-ho i es va limitar a dir que tindrà un “paper molt rellevant”. Puig va avançar que la setmana que ve demanarà als grups parlamentaris escurçar els terminis perquè la seva investidura sigui “tan aviat com es pugui”, per tenir “un bon govern” que “com més aviat millor” atengui els problemes dels valencians, que, segons ell, desatén l’executiu d’Alberto Fabra.

A la tarda es va reunir la comissió negociadora -ja sense Podem- per parlar dels criteris del nou govern i van establir que el Consell haurà de ser paritari entre homes i dones, d’acreditada trajectòria professional i auster en les seves formes, la qual cosa suposarà una reducció d’alts càrrecs i assessors adscrits a cada conselleria.

Rita Barberá plega per no fer oposició

La fins ahir alcaldessa de València, Rita Barberá, va anunciar que posa punt final a la seva llarga etapa a l’Ajuntament, que ha durat 24 anys, i avui no recollirà l’acta de regidora. D’aquesta manera, Barberá mai haurà estat a l’oposició al consistori valencià i s’evita així la foto fent el traspàs de poder al candidat de Compromís, Joan Ribó, i a partir d’avui alcalde de la ciutat. Barberá continuarà com a diputada al Parlament valencià.

stats