La méteo: nevades més puntuals, fort vent i sensació de ple hivern
Fins dimarts al migdia seguiran apareixent alguns ruixats de neu a cotes baixes. La tramuntana s'endurirà i provocarà molt mala mar a la Costa Brava i al nord de les Balears
BarcelonaTarda de dilluns amb temperatures gèlides. De mitjana avui les màximes han sigut 8,4 graus més baixes del que caldria esperar per a l'època, una anomalia negativa molt poc habitual en els últims anys. La fredorada del mes gener del 2021 i una entrada d'aire fred prematura a finals d'octubre del 2018 són els dos últims moments en què la temperatura diürna ha arribat a ser més de 8 graus inferior al que caldria esperar per a l'època. Molt pocs termòmetres han superat els 10 graus, d'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 10,9 °C dels Hostalets de Pierola, els 10,2 de Vilassar de Dalt o els 10,2 del Prat de Llobregat.
Durant el migdia ha tornat a nevar fins a gairebé tocar de mar en algunes comarques de Girona, precipitacions que no han passat d'anècdota. Aquesta matinada la neu ha arribat fins a nivell de mar, tot i que a la costa la neu hi hagi aparegut només de forma anecdòtica. Les precipitacions han afectat molts sectors de la costa i del prelitoral, sobretot el tram central de les comarques pròximes a mar, tot i que amb el pas de les hores la neu ha anat arribant també cap al Camp de Tarragona. Les precipitacions més abundants han afectat sobretot àmbits com el Garraf, el Baix Llobregat i el Barcelonès, fet que ha provocat que les serres de Collserola, de l'Ordal i el Massís del Garraf hagin sigut les més emblanquinades per la neu. A l'Observatori Fabra del Tibidabo la neu ha arribat a acumular fins a 7 cm i al parc natural del Garraf el gruix ha arribat a 10 cm segons el Meteocat.
De nit les màquines llevaneu han hagut de treballar en municipis com Begues per evitar que la carretera quedés fora de servei. El telèfon 112 ha rebut una quarantena de trucades relacionades amb la neu. Cotxes i zones enjardinades també han quedat blancs en molts indrets del Vallès. A mesura que ha anat baixant la cota de neu la precipitació s'ha anat desplaçant també cap a comarques més del sud, de manera que de matinada també s'ha vist nevar davant de mar en ciutats com Tarragona.
Entre les quantitats de precipitació més abundants entre ahir i avui a les 15 h destaquen (en l/m² ):
- Lac Redon (cota 2.200), 28
- Viladecans, 27
- Sitges, 26
- el Prat de Llobregat, 24
- Parc Natural del Garraf, 22
- Canyelles, 23
- Barcelona (port), 22
- Barcelona (Tibidabo), 21
- Cunit, 20
- Sant Cugat del Vallès, 14
- Granollers, 11
Aquest dilluns el gruix de la precipitació es concentrarà sobre Mallorca, però la baixa continuarà afectant Catalunya de manera més puntual. Pot tornar a nevar tímidament en qualsevol hora del dia, sobretot al Pirineu i en punts de la Catalunya Central, però de manera més esporàdica també en altres comarques de Girona i de Barcelona o al Camp de Tarragona. Aquest temps insegur continuarà demà, però a mesura que avanci el dimarts la cota de neu començarà a enfilar-se i els ruixats seran cada cop menys probables. Les nevades que arribin a partir d'ara seran més disperses i puntuals.

El Meteocat manté actius avisos per neu. De cara a la tarda d'aquest dilluns l'avís se centra a les comarques de Girona, on l'SMC segueix alertant de la possibilitat que la neu agafi a partir dels 200 metres. De cara a la matinada de dimarts les comarques que formen part de l'avís arriben també fins al prelitoral central. En tots els casos el perill és moderat.
Aquest matí a les cotes altes del Pirineu la temperatura ha arribat fins a -19,6 ºC a Boí, -19,3 a Espot i -19,1 a la Tosa d'Alp. Tant a Espot com a la Tosa d'Alp la temperatura d'avui és la més baixa des del febrer del 2012, quan hi va haver l'última gran onada de fred siberià.
El vent serà un altre dels protagonistes de l'inici de setmana. Bufarà entre tramuntana i gregal amb ratxes que a última hora d'aquest dilluns poden ser fortes en qualsevol punt de la Costa Brava o fins i tot al Maresme. El temporal serà especialment dur al nord de Menorca i de Mallorca, on les onades poden superar els 6 o 7 metres. El Meteocat també alerta de perill molt alt per mala mar a la Costa Brava.

Aquest dilluns la neu ha caigut de forma extensa a Mallorca, no només a la serra de Tramuntana sinó també en molts pobles interiors i fins i tot en indrets de costa. El temporal està deixant quantitats de precipitació molt importants que estan fent créixer amb força els torrents, tant a la serra de Tramuntana com a les serres de Llevant. Fins a les 20 h d'aquest dilluns les precipitacions havien acumulat ja 95 l/m² a Artà, 84 a Pollença o 81 a Son Servera, i les previsions fan pensar que encara queden unes quantes hores de temporal.
La resta de la setmana estarà marcada per un temps més estable. Fins dijous els intervals de núvols seguiran fent que el cel quedi mig ennuvolat a estones en comarques de l'est, però les possibilitats de pluja i de neu seran cada cop més baixes.
La temperatura s'anirà normalitzant amb el pas dels dies, però el fred no marxarà ràpidament. Ben bé fins al cap de setmana la temperatura no recuperarà valors normals per a l'època. Els mapes de diferència de temperatura entre avui i els pròxims dies dibuixen colors vermells que indiquen que la temperatura tocarà fons avui, però cal tenir en compte que el fred continuarà ben viu durant tota la primera part de la setmana.

Nevades i pluges que no omplen els pantans
Malgrat que fa dies que el temps és inestable, les reserves d'aigua amb prou feines han notat les precipitacions. El Pirineu s'ha tornat a carregar de neu, però amb gruixos que al sector oriental de la serralada no passen dels 20 o 25 cm a les cotes més altes. Els últims dies el nivell dels embassaments de les conques internes de Catalunya no ha pujat ni un punt percentual i no hi ha indicis de noves precipitacions destacables durant el primer tram del mes de març.