La méteo
previsions 26/09/2022

La méteo: nova tongada de ruixats abans del cap de setmana

Els últims dies de setembre seran clarament de tardor, però l'octubre podria començar amb estiuet

3 min

BarcelonaEl vent de ponent ha fet pujar el termòmetre més que ahir, sobretot en punts de la costa i del prelitoral, però, tot i això, aquest migdia ha sigut més fresc del que caldria esperar per un dia de finals de setembre. La mitjana de les temperatures màximes a Catalunya amb prou feina ha passat dels 20 graus, un parell de graus més baixa respecte de la referència dels últims 13 anys. D'entre les màximes més altes destaquen els gairebé 27 graus d'Aldover i els 26 de Barcelona, Tarragona Amposta i Tortosa. Aquesta matinada ha sigut més freda que l'anterior. La temperatura ha baixat dels 10 graus per primer cop des de la primavera en capitals com Girona, Olot, Vic i les Borges Blanques.

Ahir de mitjana la temperatura va ser 2,7 graus més baixa del que tocaria: des de finals de maig l'únic dia més anormalment fresc que ahir va ser el 18 d'agost. A més, els ruixats d'aquest cap de setmana han deixat les primeres nevades a les cotes altes del Pirineu, com han testimoniat diversos vídeos que han aparegut a les xarxes socials. Nevades testimonials que han emblanquinat per primer cop la part més alta de la serralada, tant al sector occidental com a l'oriental. L'estació automàtica que el Metocat té a Salòria, al nord del Pallars Sobirà (cota 2.450), ha arribat a registrar un gruix de neu de 3 cm.

Aquesta nit les pluges han tornat a afectar amb molta força alguns sectors de Mallorca i de les Pitiüses. En indrets com Campos i Santanyí els xàfecs han arribat a acumular més de 120 l/m² en poques hores. A Catalunya aquesta tarda els xàfecs que puguin aparèixer seran més aviat aïllats; cal esperar-ne sobretot en punts del Ripollès, de la Garrotxa i de l'Empordà, precipitacions poc abundants. De nit s'escaparan algunes gotes al vessant nord del Pirineu.

A mesura que avanci la setmana la inestabilitat anirà en augment. Demà tornarà a ser un dia amb més sol que núvols, tot i que tant al Pirineu com en comarques de Girona i de Barcelona el cel serà variable i mig ennuvolat en alguns moments. De nit es formaran alguns ruixats sobre el mar que no és descartable que de forma aïllada puguin afectar sectors de la costa central o del sud de la Costa Brava.

Dimecres a la tarda els xàfecs aniran a més. Afectaran sobretot algunes comarques de Girona, punts de la serralada Transversal i sectors al voltant del Montseny. Dijous s'entreveu clarament el dia amb més inestabilitat de la setmana, els ruixats irregulars afectaran moltes comarques de Girona i de Barcelona, sobretot a la tarda i al vespre. Pluges que fàcilment podran acumular més de 10 o 15 l/m², tot i que no hi ha indicis d'aiguats tan forts com els de divendres al Camp de Tarragona. Segurament les pluges més abundants de dijous afectaran sectors del Pirineu Oriental i àmbits com la Garrotxa. La nit de dijous probablement aquests xàfecs molt irregulars també arribaran a les Balears, on localment podria haver-hi ruixats molt abundants.

La inestabilitat s'acabarà bastant en sec divendres, de manera que el cap de setmana estarà marcat probablement per un temps molt més estable i amb núvols escassos. El canvi de temps de dijous farà que les matinades de divendres i de dissabte puguin arribar a ser fins i tot més de tardor que aquestes últimes, però, en canvi, els migdies del cap de setmana s'entreveuen bastant càlids i amb màximes a prop dels 30 graus a Ponent i temperatures molt agradables en general.

stats